120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Může spodní prádlo ovlivňovat erekci a neplodnost mužů?

Uveřejněno: 31.05.2022
Kategorie: SPOLEČNOST

Věděli jste, že výběr spodního prádla může mít vliv na schopnost muže zplodit potomka? Ovlivňuje totiž spermatogenezi neboli tvorbu mužských pohlavních buněk, spermií. Je lepší nosit trenky nebo oblékat slipy? Prozradíme, co radí odborníci.

zdravotnickydenik.cz

Jaké spodní prádlo muži nejčastěji nosí?

Sto lidí, sto chutí. Přesně toto přísloví platí také u výběru pánského spodního prádla. Zatímco někdo nedá dopustit na slipy, jiný na sebe neoblékne nic jiného než trenky.

O vhodný střih pánského spodního prádla se většina mužů začne zajímat v době dospívání. Na výběr jsou:

  1. slipy,
  2. boxerky,
  3. trenýrky,
  4. pánská tanga.

Podle průzkumů nosí 45 % mužů slipy, 57 % upřednostňuje boxerky nebo trenýrky a jen 4 % mužů obléká tanga. Každý střih je jiný a každý má své výhody a nevýhody. Volné trenýrky nejsou vhodnou volbou pod upnuté kalhoty. Zde se doporučují spíše boxerky. Do volných kalhot nebo kraťasů trenky klidně obléknout můžete. Slipy se nedoporučují nosit mužům, kteří chtějí mít děti, jelikož ovlivňují tvorbu spermií.

zdroj: emuzi.cz

Typ spodního prádla nemá vliv na erekci

Impotence je problém s dosažením a udržením erekce. Jedná se o erektilní dysfunkci. Podle průzkumů však nemá na erekci vliv výběr mužského spodního prádla. Názor, že slipy a těsné prádlo mohou za problémy s erekcí, je mylný. Zkrátka můžete nosit cokoliv bez strachu, že by vás úd lásky při akci zklamal.

Erekci negativně ovlivňuje:

  • obezita,
  • přílišné kouření,
  • konzumace nadměrného množství alkoholu,
  • málo pohybu,
  • cévní onemocnění,
  • cukrovka,
  • rakovina prostaty,
  • únava,
  • psychické problémy.

Před impotencí se můžete chránit zdravým životním stylem. Vsaďte na vyvážený jídelníček, pravidelné cvičení nebo obecně fyzickou aktivitu, omezení stresu. Také jste slyšeli, že za problémy s erekcí může věk? Pamatujte, že erektilní dysfunkce není normální v žádném věku. Ani muži vyššího věku by neměli zcela ztratit schopnost erekce.

zdroj: unsplash.com

Obtažené spodní prádlo může být příčinou mužské neplodnosti

Přestože nemá těsné spodní prádlo vliv na erekci, u tématu plodnosti je tomu jinak. Nevhodně zvolený střih může mít na plodnost značný vliv. Samozřejmě se nejedná o extrém, kdy by existovalo pánské spodní prádlo, které by způsobovalo absolutní neplodnost neboli sterilitu. Ovšem můžete narazit na kousky, kvůli kterým dochází k problémům se spermiemi.

Těsné oblečení zvyšuje teplotu varlat

Věděli jste, že plodnost u mužů ovlivňuje teplota varlat? Spermie potřebují pro správný vývin a růst nižší teplotu, než je teplota lidského těla. Zatímco průměrná teplota zdravého člověka se pohybuje okolo 36,5 °C, varlata by měla mít teplotu okolo 32 °C.

Příčinou přehřívání varlat může být těsné oblečení. Na mysli máme konkrétně slipy, ale také těsné džíny. Kromě toho se nedoporučuje, aby pánové seděli s notebookem na klíně. Na přehřívání by si měli dávat pozor také cyklisté a motorkáři, kteří při dlouhých jízdách tráví hodně času vsedě, a k tomu v neprodyšných kožených kalhotách.

Důsledky přehřívání varlat

Vyšší teplota ve varlatech má negativní vliv na vývoj spermií, jelikož způsobuje pokles jejich počtu. Potřeba nižší teploty je důvodem, proč varlata „visí“ a nejsou uložena v dutině břišní jako například vaječníky u žen.

Na zvýšenou teplotu mohou mít vliv nejen slipy či pánská tanga a jocksy, ale také třeba časté saunování, sezení, vyhřívané sedačky aut, horké koupele a dokonce prodělané horečnaté onemocnění. Tento stav naštěstí není nevratný. Jakmile se muži začnou vyhýbat rizikovým činnostem, dojde po pár měsících ke zlepšení.

zdroj: img.cncenter.cz

Volné spodní prádlo a odborné studie

Přestože asi sami cítíte, že máte v rozkroku větší teplo, když nosíte slipy nebo upnuté kalhoty, existují i odborné studie, které se na nošení nevhodného spodního prádla a mužskou neplodnost zaměřují.

V roce 2012 se objevila studie Mild induced testicular and epididymal hyperthermia alters sperm chromatin integrity in men zkoumající skupinu mužů, kteří na sobě více než 120 dní a alespoň 15 hodin denně nosili speciálně ušité spodní prádlo, jež zvyšovalo teplotu v jejich rozkroku. Po ukončení průzkumu se provedl spermiogram, který odhalil, že se snížila nejen pohyblivost a životaschopnost spermií, ale také jejich celkový počet.

zdroj: bety.cz

Podobné téma zpracovala také studie Are boxer shorts really better? A critical analysis of the role of underwear type in male subfertility. Odhalila, že upnuté spodní prádlo a zvýšená teplota varlat má vliv na zastavení spermatogeneze (neboli tvorby spermií) a abnormální parametry spermatu. Do výzkumu se zapojilo celkem 97 mužů, kteří byli rozděleni na dvě skupiny. Jedna nosila volné spodní prádlo, druhá upnuté. U obou skupin se pravidelně měřila teplota varlat. Výsledky prokázaly, že muži nosící obepnuté spodní prádlo mají vyšší teplotu varlat, která se negativně podepisuje na mužské plodnosti.

V roce 2018 byla v žurnálu Human Reproduction publikovaná studie, kterou provedl tým působící na Harvard’s T. H. Chan School of Public Health. Cílem bylo vědecké podložení názoru, proč je pro muže lepší, aby nosili raději volné trenýrky než slipy či boxerky. Do výzkumu se zapojilo přes 600 mužů, kteří vyplňovali dotazník týkající se jejich životního stylu, celkové anamnézy a dalších faktorů ovlivňujících plodnost. Samozřejmostí byl odběr krve i ejakulátu. Součástí dotazníku byla i otázka ohledně typu spodního prádla, který dotazovaný nosí. Asi 53 % mužů uvedlo, že nosí trenýrky. Jejich koncentrace spermií byla o 25 % vyšší než u mužů nosících slipy a jiné těsné prádlo. Zároveň tito muži měli o 33 % více pohyblivých spermií ve vzorku odebraného ejakulátu.

Trenýrky vítězí

Podle provedených průzkumů je jasné, že muži mohou svoji spermatogenezi zlepšit, pokud začnou nosit volné spodní prádlo. Zkuste vyměnit slipy či boxerky za trenýrky. V dnešní době jsou k dostání jak jednobarevné, tak s veselými motivy, které podtrhnou vaši jedinečnost.

Změna spodního prádla může pomoci mužům, kteří se se svojí partnerkou snaží o miminko. Může pomoci zejména těm, kteří potřebují zvýšit počet spermií. Vzhledem k tomu, že spermatogeneze trvá asi 90 dní, může se změna projevit již po 3 měsících nošení trenek. Otázka, zda je zvýšení počtu spermií o 25 % hodně, nebo málo, záleží na výchozím stavu ejakulátu. Pro toho, kdo je v normě, nebude navýšení o 25 % tak podstatné jako pro toho, kdo spadá pod spodní hranici normy.

zdroj: unsplash.com

Noste kvalitní spodní prádlo a vyhněte se umělým materiálům

Na kvalitu spermií má vliv nejen volné spodní prádlo, ale důležitý je i výrobní materiál. Podstatné je, aby bylo spodní prádlo prodyšné. Nekvalitní materiály mohou mít za následek nejrůznější infekce, záněty, ekzémy a další problémy.

Vyhněte se umělým materiálům, které mohou způsobit celou řadu kožních chorob. Pod syntetickými materiály totiž dochází k zapařování. Kvůli vlhkosti se pak mohou objevit plísňové kožní choroby. Spodní prádlo by mělo být ušito z materiálu, který dobře odvádí vlhkost. Vsaďte na spodní prádlo z přírodních materiálů, třeba z bavlny či biobavlny. Nezapomeňte si také vybrat správnou velikost, která vám bude poskytovat dostatečnou oporu. Spousta mužů si kupuje o 2 čísla větší trenýrky, což není dobře.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 015 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí