120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Plavání a menstruace jdou dohromady. Poděkujte menstruačním plavkám

Uveřejněno: 20.03.2024
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST , TIPY

Menstruační plavky představují nejčerstvější inovaci pro plavání během menstruace. Jste na dovolené nebo se v tropických letních teplotách chcete zchladit ve vodě? Menstruace vám v tom už nemůže zabránit. Plavání v menstruačních plavkách je bezpečné a pohodlné. Pohyb navíc eliminuje nepříjemné menstruační bolesti. Jak tato ekologická menstruační pomůcka funguje a co na ni říkají samotné uživatelky?

žena ve slunečních brýlích plave na nafukovacím lehátku ve tvaru ananasu

zdroj: freepik.com

Plavání během menstruace může způsobit různé komplikace. Výmysl!

Kde se vzala tvrzení, že se během menstruace nesmí koupat? Nebo že si zahráváte se záněty? Když se ohlédnete do historie, hygienické pomůcky pro menstruaci nebyly zdaleka na tak vysoké úrovni, jako je známe dnes.

Zakazování koupání během menstruace má kořeny daleko. Pravděpodobně vám to řekly vaše maminky, že? Jenže dnes je všechno jinak. Vy už svým dcerám můžete nabídnout několik možností, jak se koupat i při menstruaci a také zdůvodnit, jak může plavání zmenšovat menstruační bolesti.

Je dobře známé, že plavání a obecně pohyb, dokážou snížit křeče, které mnoho žen během svých dnů trápí. Při fyzické aktivitě se navíc uvolňují endorfiny, které zlepšují náladu a ženy se díky nim cítí fyzicky i emocionálně v pohodě.

S koupáním a menstruací se nejčastěji pojí strach z infekce. K infekci může skutečně dojít, pokud se koupete v bahnitém a „kvetoucím“ rybníku. Jenže takové problémy vás mohou potrápit, i když menstruaci nemáte. Dráždit vaši pochvu a stydké pysky může i chlór v bazénu nebo sediment z moře. Proto je nejlepší se po koupání ihned osprchovat a převléct do suchých plavek.

Infekce během koupání při menstruaci je největším strašákem z toho důvodu, že je čípek více otevřený. To ovšem neznamená, že jím proudí voda do dělohy. Z fyzikálního hlediska toto není možné. Pokud máte obavu, je nejlepší při plavání během menstruace nosit menstruační kalíšek, přes který se voda k čípku nedostane.

světlovlasá žena v plavkách sedící na pláži se surfovým prknem

zdroj: freepik.com

Dosud nejběžnější menstruační pomůcky pro plavání

Než se na trhu objevily menstruační plavky, řešily ženy otázku menstruační hygieny a plavání nejčastěji pomocí tamponů a menstruačních kalíšků.

Není tampon jako tampon

Pokud se rozhodnete pro ochranu v podobě tamponu, je potřeba pečlivě vybírat. Pro zdraví vaší pochvy nejsou nejvhodnější klasické tampony, přestože jsou bez problémů dostupné. Obyčejné tampony se vyrábí z chemicky bělené bavlny a viskózy. Viskóza přitom pochvu vysušuje. Navíc se z ní uvolňují vlákna, která se mohou stát „perfektním“ prostředím pro kvasinky a bakterie.

Jestliže jste zastánkyní tamponů, vybírejte raději ty, které se vyrábí z bio bavlny. Kromě toho, že jsou prospěšnější pro vaše zdraví, nezatěžují životní prostředí. Neobsahují plasty ani viskózu a nepoužívají se na ně parfemace.

Plavání s menstruačním kalíškem

V posledních několika letech stále více žen používá menstruační kalíšek. Při koupání nepropouští vodu a vyhnete se trapasu se šňůrkou „čouhající“ z plavek. Kalíšek se vyrábí ze zdravotně nezávadného a měkkého silikonu. Je hypoalergenní a nevysušuje pochvu. Proto jej můžete pohodlně nosit, i když menstruaci teprve očekáváte.

Výhodou menstruačního kalíšku je, že potřebujete jen jeden, maximálně dva. Nemusíte myslet na to, abyste si nakoupily dostatečnou zásobu tamponů. Po určité době kalíšek vylijete, opláchnete a znovu zavedete. Je ale pravdou, že zavádění a vytahování kalíšku chce určitou zručnost. Proto je nejlepší si jeho „ovládání“ natrénovat nejméně jeden cyklus před tím, než vyrazíte k vodě.

žena držící růžový menstruační kalíšek a sáček na menstruační kalíšek

zdroj: freepik.com

Chcete se při plavání cítit svobodná? Oblékněte menstruační plavky

Menstruační plavky jsou ještě mladším vynálezem než menstruační kalíšek. Zamilují si je nejen ženy, které nemohou používat ochrany zavádějící se „dovnitř“. Menstruační plavky jsou ideální volbou i pro mladé dívky, kterým prozatím nevyhovují tampony nebo menstruační kalíšky. Menstruační plavky představují při koupání bezpečí a pohodlí.

„Uvědomujeme si, že každá žena má jiné nároky na pohodlí během svých dní. Určitě je správné mít na výběr. Proto jsme po menstruačních kalhotkách náš sortiment rozšířili také o menstruační plavky,“ odpovídá Ruslan Skopal na otázku, proč se Trenýrkárna.cz rozhodla do prodeje zařadit tento typ koupacího prádla.

Menstruační plavky mají absorpční vrstvu, která zvládne vsáknout okolo 10 ml tekutiny, což odpovídá zhruba jednomu tamponu. Používejte je tedy v případě, že máte slabou až střední menstruaci. Jsou nejlepší volbou ještě před začátkem menstruace, kdy špiníte, nebo ke konci, kdy je menstruace slabší a zavádění tamponu už nemusí být pohodlné.

Ve dnech silné menstruace plavky slouží jako spolehlivá pojistka před protečením přes jinou menstruační pomůcku, například kalíšek, menstruační houbičku či tampon.

žena plavkyně v červených plavkách si protahuje ruce před plaváním

zdroj: freepik.com

Jak menstruační plavky fungují?

Menstruační plavky na první pohled vypadají jako spodní díl klasických plavek. Po bedlivějším prozkoumání zjistíte, že mají skrytou podšívku (savou část), která absorbuje tekutiny, ale také chrání před protečením.

Nepropustné plavky mají v rozkroku tenkou „vložku“, která se skládá ze 3 vrstev:

  1. Spodní vrstva – tvoří ji voděodolný materiál, který zabraňuje úniku menstruační krve.
  2. Střední vrstva – uzamyká a vstřebává krev.
  3. Horní vrstva – vyrábí se z materiálu, který zabraňuje vzniku zápachu a bakterií. Odvádí od pokožky vlhkost.

Přestože „vložku“ tvoří 3 vrstvy, je dokonale tenká. Plavky jsou v oblasti klína jen 1 mm silné. Po kontaktu s tekutinou „vložka“ nemění svůj objem.

Plavky se často zčásti šijí z recyklovaných materiálů. Jde například o nylon, který je měkký, hladký a prodyšný. Má stejné vlastnosti jako nerecyklovaný nylon, ale přitom je šetrnější k životnímu prostředí.

Plavky jsou navrženy jako rychleschnoucí. Dokážou uschnout až 3krát rychleji než klasické plavky. Navíc odolávají i vysokému UV záření. UV filtr plavek může být až 50+. Díky tomu si prádlo zachovává svoje vlastnosti po dlouhou dobu.

Jak to, že plavky nepropouští krev?

Výroba plavek zahrnuje několik postupů, které zajišťují maximální bezpečnost při menstruaci. Kromě speciální vložky, která absorbuje a nepropouští tekutinu, je důležitý také střih. Vykrojení plavek musí přiléhat těsně k vašim nohám. To je další způsob ochrany před protečením. Pokud vás zajímá, jak vybrat menstruační plavky, je klíčová především správná velikost. Jestliže plavky kolem nohou správně „sedí“, zůstane krev přesně tam, kde má. Uvolní se až při praní.

oranžové a modré plavky sušící se na šňůře u moře

zdroj: freepik.com

Díky běžným střihům nepoznáte, které plavky jsou obyčejné a které menstruační

Menstruační plavky jsou k dostání jak v provedení pro dívky, tak pro ženy. V nabídce je spousta velikostí od nejmenších, začínajících XXS až po nadměrné končící několika XL. Jsou tedy dostupnou menstruační ochranou do vody pro ženy všech velikostí.

Z hlediska střihů jsou v nabídce plavky jednodílné i dvoudílné. Jednodílné plavky mohou mít i nejrůznější rafinovaná provedení, například střih jen na jedno rameno. Liší se i výstřihem na hrudníku a na zádech.

Dvoudílné plavky nejčastěji zahrnují jak horní, tak spodní část plavek. Samozřejmě můžete spodní část kombinovat s jakýmkoliv vrškem, který již máte doma. Horní díly mohou mít podobu bolerka nebo trojúhelníčků. U kalhotek je na výběr z bikinového střihu a z kalhotek s vysokým pasem. Kalhotky mají různě vysoká vykrojení.

žena brunetka ve světlemodrých plavkách se rozhlíží mezi vlajícími závěsy na pláži

zdroj: freepik.com

Péče o menstruační plavky

Informace o praní a další péči vždy najdete na štítku nebo na stránkách výrobce. Obecně se doporučuje plavky po použití propláchnout pod tekoucí vodou, dokud z nich neteče čistá voda. Následně je ještě můžete vyprat v pračce, ale maximálně na 30 °C. Vložte je do pracího sáčku a perte v gelu pro jemné prádlo.

Na menstruační plavky nepoužívejte aviváž. Snížili byste tím jejich savost. Nesušte je v sušičce a ani je nežehlete. Před prvním použitím plavky vždy vyperte.

Pamatujte, že pobývat dlouho v mokrých plavkách se nevyplácí. Hrozí nachlazení, záněty a infekce. Přestože menstruační plavky rychle schnou, je dobré mít v zásobě alespoň dvoje. Po plavání se převlečte do suchých plavek.

Menstruační plavky a ekologie

Menstruační plavky patří mezi udržitelné menstruační produkty stejně jako třeba menstruační kalíšek, menstruační kalhotky nebo houbičky. Jsou opakovatelně použitelné. Stačí je jen vyprat a znovu obléct. Výrazně se tak snižuje zatížení planety odpadem, který do značné míry tvoří jednorázové hygienické pomůcky. U koupání máme na mysli zejména tampony.

U tamponu se doporučuje jejich výměna ihned po koupání, aby nedošlo k množení bakterií. Stačí si tedy jen spočítat, kolik tamponů během dne vyměníte, abyste předcházela nepříjemným komplikacím. Plavky stačí jen vyprat pod tekoucí vodou a opět použít.

„ V Trenýrkárna.cz dbáme na udržitelnou módu. Při šití spodního prádla používáme kvalitní, a hlavně přírodní materiály, které se postarají o to, aby oblečení vydrželo déle a nemuselo se tak často obměňovat. Víme, že produkce módního průmyslu produkuje velké množství odpadu. Šetrným hospodařením se snažíme dopady na planetu minimalizovat. I proto podporujeme menstruační plavky, díky kterým se snižuje objem odpadu vytvářený jednorázovými hygienickými pomůckami,“ doplnil Ruslan Skopal.

odpadky na pláži představující problém znečišťování planety

zdroj: freepik.com

Jak vybrat menstruační plavky?

Při výběru menstruačních plavek je klíčové, aby vám maximálně seděly. Jedná se zejména o spodní díl plavek. Musí dokonale přiléhat k tělu, abyste se při plavání cítily bezpečně a komfortně.

Střih plavek vybírejte podle tvaru své postavy. Více se o výběru dozvíte v našem článku.

Odpovědi na nejčastější otázky

Vzhledem k tomu, že jsou menstruační plavky novinkou v oblasti menstruačních pomůcek, rojí se řada dotazů a pochybností o jejich používání.

  • Opravdu přes plavky „neproteču“? – Plavky se doporučují nosit před začátkem menstruace, při slabé menstruaci nebo na konci menstruace. Pokud máte silnou menstruaci, noste společně s plavkami tampon, menstruační houbičku nebo menstruační kalíšek.
  • Nebudou ostatní vědět, že nosím menstruační plavky? – Plavky jsou navrženy tak, že jsou od klasických prakticky k nerozeznání. „Vložka“ ve středové části nezvětšuje svůj objem, takže není poznat, že nosíte menstruační plavky.
  • Nemůže menstruace v moři přilákat žraloky? – Nikoliv. Menstruační krev neobsahuje jen krev, ale také směs děložní sliznice, hlenu a výtoku. Pro žraloky nebudete atraktivním soustem.
  • Jak dlouho můžu mít plavky na sobě? – To záleží na intenzitě menstruace. Samostatně se plavky doporučují nosit pouze při slabší menstruaci. U silnější menstruace, při které používáte tampon či kalíšek, plavky vydrží tak dlouho, jako tyto dvě menstruační pomůcky.

dvojice serfařů odpočívající ve vodě

zdroj: freepik.com

Co na menstruační plavky říkají samotné uživatelky?

Jak se k fenoménu plavek vhodných na koupání při menstruaci dívají samotné ženy?

  • Podporují je především ty, které nesnáší zavádění „vnitřních“ menstruačních pomůcek.
  • Ženy oceňují, že jsou plavky šetrné k životnímu prostředí.
  • Polstrovaný šev, který ohraničuje „vložku“, je na plavkách neviditelný.
  • Plavky se nezařezávají do rozkroku.
  • Spodní díl plavek je možné obléknout i pod vaše oblíbené klasické plavky.
  • Ideální řešení pro dospívající dívky.
  • Podšívka, která absorbuje tekutinu, není objemná ani hrubá jako klasická vložka.

Menstruační pomůcky pro plavání v kostce

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými pomůckami, které můžete používat při plavání i během menstruace?

 

Menstruační plavky

Menstruační kalíšek

Tampon

Vhodné i pro mladé dívky

Ano

Ne

Ne

Je potřeba pomůcku po plavání ihned vyměnit?

Ano – pro zdraví není vhodné dlouhé pobývání v mokrých plavkách.

Ne – pokud nemáte pocit, že je kalíšek plný.

Ano – absorbuje vodu a dlouhé nošení může způsobovat zdravotní komplikace.

Kolik kusů spotřebuji během plavání?

Doporučují se alespoň 2 plavky, abyste se mohla z mokrých převléknout do suchých.

1

1 a více, záleží, kolikrát se půjdete koupat. Po každém koupání se doporučuje tampon vyměnit.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 017 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí