120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Jarní výprodej! Slevy až 80 %
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Primeros: 4 lidé / 4 příběhy, které Vás dostanou!

Uveřejněno: 17.08.2017
Kategorie: OSOBNOSTI

V rámci spolupráce Primeros X festival Prague Pride, vznikly čtyři silné příběhy statečných lidí, které vás dostanou. Doručovatelka Míša vám prozradí, jaké to je být transgender ženou, model Jiří se rozpovídal na důležité téma manželství a rodičovství, kdežto operátor Josef se svěřil se svým coming outem, který naštěstí proběhl přijatelnou formou, zatímco má maličkost to měla o něco horší. Jste připraveni? Jdeme na to.

Primeros: 4 lidé / 4 příběhy (Matěj Kašpar, Jiří Korytář, Josef Zahradník atd)

↓ ↓ ↓   MÍŠA / 31 LET / DORUČOVATELKA   ↓ ↓ ↓

Primeros: 4 lidé / 4 příběhy (Matěj Kašpar, Jiří Korytář, Josef Zahradník atd.)

„Jmenuji se Míša a je mi 31 let. Pracuji jako doručovatelka. Narodila jsem se sice jako kluk, ale odjakživa jsem věděla, že jsem uvnitř holka. Teď už jsem konečně holka se vším všudy.
Většina lidí si plete transvestity a nás transgender lidi, což mě štve. Myslí si, že se jen tak ze srandy převlíkáme. Rozdíl je ale v tom, že transgender identita je lékařská diagnóza. Mně se vždycky líbili kluci, ale byla jsem heterosexuálka, i když původně zamčená v mužským těle. 
Když jsem procházela proměnou na holku, pracovala jsem v obchodě za kasou a stálí zákazníci se ke mně přirozeně začali chovat jako k holce, začali mě tak i oslovovat. Stejně tak se zachovaly i děti v děcáku, kde jsem vyrůstala, protože mi umřeli rodiče. A když se někdo spletl, tak v pohodě, prostě jsem ho opravila. 
Co bych poradila lidem, kteří nevědí, jak oslovit transgender člověka, jestli v ženským nebo mužským rodě? Prostě se ho zeptejte, jaký oslovení je mu nebo jí milejší."

↓ ↓ ↓   JIRKA / 33 LET / COMMUNITY MANAGEMENT, MODEL   ↓ ↓ ↓

Jiří Korytář

„Jmenuju se Jirka, je mi 33 let. Jestli počítám správně, teďka mě můj partner asi zastřelí, tak jsme spolu jedenáct let a z toho osm let jsme v registrovaném partnerství. Rozhodně to má daleko ke klasickému manželství: není to stejné ani z právního hlediska, ani z hlediska vzájemné úcty, podpory, povinností. 
V tom, že je tady institut registrovaného partnerství a pak manželství a tím, jak je to vyhraněno: tohle je pouze pro vás, tohle pro nás, vnímám určitou neférovost. Ve spoustě zemí už rovnocenné manželství pro všechny je a ty země přibývají, v poslední době jsme viděli Maltu, předtím Německo; funguje to v Irsku, ve Španělsku. A jsou to všechno země, kde je silně zakořeněný katolicismus, což je podle mě paradox. U nás, kde víra ve společnosti nemá takovou roli, se všichni ohánějí tím, že je to proti víře a takové ty s prominutím politické kecy. 
Řekl bych, že do pěti let je tu reálná možnost změny. Podle posledních průzkumů je přes 50 % společnosti nakloněno manželství pro všechny. Chtěl bych, abychom si i my užili ten pocit, že jsme manželé a můžeme fungovat stejně jako naši rodiče a sourozenci.
Poslední dobou pro mě začíná být tématem i rodičovství, protože jsem se několikrát přistihl při myšlence, že máme vybudované určité zázemí a možná je tam i touha někoho zabezpečit, o někoho se starat. 
Myslím, že mateřské nebo otcovské pudy vycházejí z naší přirozenosti a je úplně jedno, jestli se o dítě starají dva tatínci a ten ženský prvek doplňují babičky, tety, kamarádky, anebo jestli se o to dítě stará heterosexuální pár. Spousta dětí zůstává v dětských domovech, protože jsou nechtěné. Neměl bych problém adoptovat malého černocha, Araba, Roma. Dát tomu dítěti zázemí, vychovat z něj slušného člověka."

 

↓ ↓ ↓   JOSEF / 31 LET / OPERÁTOR VÝROBY, POLITIK   ↓ ↓ ↓

Primeros: 4 lidé / 4 příběhy (Matěj Kašpar, Jiří Korytář, Josef Zahradník atd.)

„Jmenuju se Josef, v září mi bude 32 let. Dělám operátora výroby. Angažuji se politicky – na podzim kandiduju do parlamentu za Ústecký kraj. Já jsem z venkova, a když jsi gay, je to tam veřejné tajemství. O tom, že jsem na kluky, jsem pověděl v bývalé práci, když mi bylo 26. Asi hodinu jsem mluvil s jednou kolegyní a ona mi pak řekla, že to stejnak věděla. Člověku se tím hrozně uleví, když to z něj vypadne. A ostatní taky říkaly: To bylo jasný, nemáš žádnou ženskou a samý pánský návštěvy. Rodina si ale furt myslela, že budu mít holku. Coming out u rodiny zatím úplně neproběhl, protože od té doby, co bydlím ve městě, jsem doma nebyl. Naši to ale nějak vědí – sděloval jsem jim to telefonicky, že jsem se do města přestěhoval za mým tehdejším přítelem. Po telefonu jsem to řekl, protože jsem se bál. Babička to vzala a ženský z rodiny taky. Ale táta s tím měl tři měsíce problém. Babička, tedy jeho maminka, které je skoro osmdesát, mu to musela vysvětlovat. Táta si myslel, že budu mít rodinu a vnoučata. Mám kolegu a ten se bojí říct, že je gay. Protože je mamánek a bojí se, že by ho maminka vyhodila. Ale každej na to musí najít odvahu sám. Teď si s někým píšu a uvidím, jak dopadne to rande. Pokud dobře, rád bych ho vzal na Vánoce k našim. A pak už bude coming out hotovej. Ještě bude chybět ta politika – že bych byl zvolen a řekl to jako první poslanec v Český republice. Zatím gay, alespoň přiznaný, v politice není.
Člověku se po coming outu hrozně uleví, spadne z něj šutr. Nemusíš v sobě nic dusit a vykládat o vymyšlených holkách, když víš, že jsou jenom chlapi. Mně to trvalo deset let od doby, kdy jsem to o sobě zjistil."

 

↓ ↓ ↓   MATĚJ / 26 LET / REDAKTOR   ↓ ↓ ↓

Primeros: 4 lidé / 4 příběhy (Matěj Kašpar, Jiří Korytář, Josef Zahradník atd.)

„Svou orientaci jsem si uvědomoval sice už od dětství, ale přesto jsem se s tím svěřil okolí až jako teenager. Nebudu lhát, názor okolí mě nikdy příliš nezajímal, protože lidé, kteří mě soudili a soudí kvůli tomu, jaký jsem se narodil, zkrátka v mém životě nejsou a nebudou. 
Tátovi jsem to řekl v hádce, což k mému překvapení proběhlo na pohodu, ale pak přišel rok 2016. Vyhrál jsem soutěž Gay roku, což samozřejmě vedlo k tisku a TV. Od té doby jsem vyhoštěn nejen z domovů své šluknovské rodiny, ale také z jejich srdcí. Vloni jsem se je snažil navštívit, ale bohužel to dopadlo katastrofálně. Problematika orientace vyvolala násilí mezi dědou a tátou, kteří se kvůli tomu porvali. Děda totiž tátovi naznačil, že se jedná o nemoc z máminy strany rodiny. O celou rodinu z máminy strany jsem bohužel tragicky přišel, ale i tak si pamatuju babiččinu láskyplnou podporu. 
Jakmile proběhl můj veřejný coming out, mnoho se změnilo. Uvědomoval jsem si změnu chování ze strany rodiny, ale přesto jsem doufal, že si to jen nalhávám a jsem paranoidní. 
V onen hororový víkend, kdy se děda a táta porvali, jsem se snažil rodině jakkoliv pomoci, takže jsem i se svým nejlepším kamarádem Martinem nabídl pomoc babičce s jednohubkami, ale byli jsme agresivně odmítnuti, protože bychom prý ty jednohubky mohli nakazit nějakou nemocí. A pak to přišlo…
Poprvé za svůj 26letý život jsem od rodiny nedostal pohled k narozeninám. Vím, že jsem dospělý, ale přesto jsem ještě čtrnáct dní kontroloval schránku, jestli náhodou pohled k narozeninám nedorazí. Tím to bylo definitivní, duhová ovce rodiny byla vykázána ze života, a ano, doteď se to nezměnilo. Je to pro mě těžké? Občas. Co si o tom myslím? Evidentně milovali iluzi. Pokud mě nemají rádi takového, jaký jsem se narodil, a nejsou schopni se otevřít novým obzorům, pak musím hrdě a možná trochu razantně říct: „Nechci vás v životě!“ Každý jsme originál, a pokud patříte do skupiny, která coming out neprožila zrovna sladce, nezoufejte. Jste special a život může být hezký i bez lidí, kteří by vás paradoxně měli milovat nejvíce."

Tak co říkáte, lidičky? Celkem síla, že? Pravda je taková, že každý z nás má nějaký silný příběh, a kdo ví? Třeba právě přečtení těchto čtyř zpovědí vás posune blíže k lepší kapitole vašeho života. Velký dík patří samozřejmě Prague Pridu, ale hlavně výrobci kondomů Primeros, protože dal prostor čtyřem zásadním tématům, které mohou potěšit, šokovat, ale rozhodně otevřít oči. Tleskáme!

Autor: Matěj Kašpar

Foto: Primeros - Tomáš Chlapečka

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 012 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí