120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Proč nenosit podprsenky - pro a proti

Uveřejněno: 13.10.2023
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST

Už jste slyšeli o braless fashion? Jde o módu, kdy ženy chodí bez podprsenky. Má nenošení spodního prádla nějaké výhody a nevýhody? A které ženy by měly podprsenky raději nosit? Vše se dozvíte z článku.

zdroj: hips.hearstapps.com

Proč vlastně nosíme podprsenky?

Podprsenka je druhem spodního prádla, který ženám dělá společnost již od starověku. První předchůdkyně podprsenek vypadaly jako těsné pruhy látky, které si kolem hrudníku uvazovaly ženy ve starém Řecku a Římě. Proč? Z estetického hlediska. Nechtěly, aby jejich prsa byla povislá.

Následovaly korzety, které měly za úkol vytvarovat postavu. Ženám měly zvýraznit objem hrudníku a zmenšit obvodu pasu. Sice to bylo nepohodlné, ale dámy je vydržely nosit celých 300 let. Důvod? Opět estetika a vzhled.

První moderní podprsenku má na svědomí Herminie Cadolleová, která v roce 1889 rozřezala korzet na dvě poloviny a přidala k němu ramínka. O zdokonalení se postarala Mary Phelps Jacob, která podprsence dala dnešní podobu. Jaké poslání měly tyto úpravy? Opět estetické.

Z rychlého přehledu dějin podprsenky tedy vyplývá jediné. Inovace okolo tohoto spodního prádla měly jediné poslání: držet ňadra na svém místě a vytvářet požadovanou siluetu. Zvednutá ňadra se v naší kultuře považují za atraktivní. Kromě atraktivity se nošení podprsenek pojí i s dalšími benefity. Například vaše „holky“ chrání při sportu. 

zdroj: etonline.com 

Nosit, nebo nenosit podprsenku?

V poslední době hýbe světem trend nenošení podprsenek. Říká se mu braless fashion. Ženy odkládají podprsenky, protože se chtějí cítit svobodněji. Navíc chození bez podprsenky považují za něco, co je jejich tělu přirozené. Ostatně v pravěku a starověku byla nahota zcela přirozená. K zakrývání těla docházelo jen kvůli chladu.

V Řecku a v Římě se nesmírně dbalo na kult dokonalosti, a tak se tělo vystavovalo na odiv v celé jeho kráse a přirozenosti. Je ale fakt, že Řekové a Římané na svých postavách „makali“. Tělo muselo být čisté, zpevněné a fit. Právě proto začaly ženy nosit kolem hrudníku zmiňovaný pruh látky, který se staral o to, že ňadra nebyla povislá.

S trendem braless fashion se u žen objevuje řada otázek, které směřují k oblasti zdraví, komfortu, estetiky, ale také třeba k ekonomickým a environmentálním aspektům. O čem ženy při rozhodování o nošení a nenošení podprsenky nejčastěji přemýšlí?

zdroj: content.api.news 

1. Má nošení či nenošení podprsenky nějaké zdravotní důsledky?

Mnoho žen přemýšlí nad otázkou, proč nenosit podprsenku kvůli tomu, že se doslechly o možném vzniku nádoru v prsu. Diskuze na toto téma se probírá v kdejakém internetovém fóru. Dámy, měly byste si uvědomit, že rakovina prsu je daná řadou faktorů, ale (ne)nošení podprsenky k nim nepatří.

Každá žena chce udělat maximum pro zdravá prsa. Proto se doporučuje zejména nekouřit a mít dostatek pohybu. Faktory, které mohou mít vliv na vznik nádoru, jsou:

  • Věk – se zvyšujícím se věkem se zvyšuje riziko rakoviny, proto by ženy od 40 let měly pravidelně chodit na mamograf.
  • Genetická výbava – rakovina prsu může být dědičná, předává se z rodiče na dítě.
  • Rodinná anamnéza – zejména u blízkých příbuzných (žen), které mají rakovinu, hrozí rozvoj této nemoci, jde například o sestry, matky nebo dcery.
  • Nadváha – u žen s nadváhou je větší riziko diagnózy než u žen, které si udržují zdravou hmotnost.

Mezi rizika nošení podprsenky patří špatný spánek. Ale to pouze v případě, že si vyberte špatnou velikost podprsenky. Kvůli těsné podprsence se zvyšuje vaše tělesná teplota a snižuje se hladina melatoninu, což je hormon odpovědný za kvalitní spánek a usínání. Řídí vaše vnitřní hodiny. Pokud jej máte nedostatek, dostaví se problémy se spánkem.

Správná velikost podprsenky hraje důležitou roli pro plynulé proudění lymfy, která je nepostradatelnou součástí imunitního systému. Odvádí z těla škodliviny a nepotřebné látky. Příliš těsná podprsenka má negativní vliv na lymfatický systém. Zpomaluje proudění lymfy, což není dobré. Malý obvod pod prsy také negativně ovlivňuje krevní oběh, jelikož utlačuje krevní cévy.

zdroj: content.api.news 

2. Budu se bez podprsenky cítit pohodlněji?

Otázka komfortu je velice individuální. Pro mnohé ženy je nejsmysluplnější odpovědí na otázku, proč nenosit podprsenku, zejména svoboda a pohodlí. Jenže ne každá žena se bude bez „podpdry“ skutečně cítit pohodlně.

Pocit komfortu si užijí zejména dámy, které mají menší ňadra. Jestliže jste majitelkou plnějšího hrudníku, nemusí pro vás být nenošení podprsenky výhodou. Obzvlášť, pokud vám ňadra bez podprsenky končí až u pupíku. Věděli jste, že ňadra mohou vážit i více než 1 kg? Nošení podprsenek se jednoznačně doporučuje ženám od velikosti košíčku D a větší.

Velká ňadra bez podprsenky, ale také ve špatné velikosti spodního prádla, mohou způsobovat bolesti zad. Přetěžujete si trapézové svaly, které po čase zatuhnou. Kvůli jejich ztuhnutí se může dostavit bolest hlavy a krční páteře. Kromě toho na vás číhá i nebezpečí v podobě nesprávného držení těla. Velká ňadra bez podprsenky svádí k tomu, abyste se více předkláněly, což vede k bolestem zad. Rozvinout se u vás může i CB syndrom neboli cervikobrachiální syndrom. Jedná se o bolest, která z krční páteře putuje do ramen nebo horních končetin.

Jestliže si chcete užívat pohodlí a volnost, noste například nevyztužené podprsenky s kosticemi, které se postarají o správnou „pozici“ ňader, ale zároveň zabrání nepohodlnému mačkání a pocení. Zjistěte, jak vybrat správnou velikost podprsenky.

Zajímavost: Věděli jste, že 13. říjen připadá na Mezinárodní den bez podprsenky? Hlavním posláním je zvýšení povědomí o rakovině prsu.

zdroj: fashionista.com

3. Nechci nosit podprsenku. Co na to moje okolí?

Přestože je braless fashion stále viditelnější, ne vždy je vhodná. Je více než pravděpodobné, že vaše rýsující se bradavky budou přitahovat pozornost okolí, a to zejména toho pánského. Jejich pohledy mohou být až drzé, takže je otázkou, zda vám toto „okukování“ nebude vadit.

Pokud vám nezáleží na tom, jak vás hodnotí okolí, klidně dejte svým „holkám“ svobodu a vyrazte ven nebo do společnosti. Mějte ale na paměti, že do práce se prostupující bradavky nehodí. V práci vás mohou někteří považovat za sexuálně provokativní, případně si vaši svobodu vyloží jako výzvu k nejrůznějším návrhům. Budou vás považovat za lehce dostupnou.

Pokud uvažujete, co tedy nosit místo podprsenky, hledejte topy, halenky a šaty, které již mají všité košíčky nebo hrudníkovou část upravenou tak, abyste nemusela oblékat podprsenku. Vlk se nažere a koza zůstane celá.

4. Nemůže mít život bez podprsenky dopad na tvar a zdraví prsou?

Mnoho žen si myslí, že rizika spojená s nenošením podprsenky se pojí zejména s estetikou prsou. Respektive, že ňadra ztratí svoji pevnost. To, že budete mít bez podprsenky povislá ňadra, je hloupost. Uvědomte si, že za povisnutím ňader stojí zcela jiné faktory. Jde zejména o:

  • genetiku,
  • velikost ňader,
  • gravitaci,
  • těhotenství,
  • kojení.

Prsa se skládají z husté žlázové tkáně, kterou podporují vazy, konkrétně se jim říká Cooperovy vazy. Ty ukotvují prsa k hrudní stěně. Během stárnutí žlázovou tkáň nahrazuje tuk, který napíná vazy. Výsledkem je jich ochabování a povisnutí prsou. Možná jste zaslechly, že pevnost prsou ovlivníte cvičením. Prsní svaly se ovšem nachází velice hluboko. Samotná ňadra tvoří tuk a žlázy, které se bohužel příliš posilovat nedají.

Podprsenky se doporučuje nosit při sportovních aktivitách. Jen při chůzi se ňadra pohnou o 3 až 4 cm. Při sportu je to mnohem více. Kvůli těmto pohybům dochází v ňadrech k drobným prasklinkám, které mohou způsobovat bolesti. Také zbytečně namáháte Cooperovy vazy. Proto na sport vždy noste sportovní podprsenku, a to bez ohledu, zda máte velká, nebo malá ňadra.

Zdraví prsou jsme se věnovali hned v 1. otázce. Stojí za to ale zmínit, že nošení podprsenky může způsobovat kožní problémy. Pokud se potíte mezi ňadry, může se vám na pokožce udělat vyrážka nebo akné. Čím větší ňadra, tím je vznik kožních problémů pravděpodobnější. Pokud se chcete těchto problémů zbavit, odložte na pár dní podprsenku, ať pokožka svobodně dýchá. Pupínky se mohou vytvořit i v případě, že je vám podprsenka malá a tlačí vás pod ňadry. Nedoporučuje se ani zůstávat delší dobu ve zpocené podprsence.


zdroj: unsplash.com

5. Když nebudu nosit podprsenku, pomůžu tím životnímu prostředí?

Mezi celou řadu důvodů, proč nenosit podprsenku, u mnoha žen patří také otázka ekonomická a environmentální. Co se týče ekonomické stránky, jednoznačně ušetříte. Kvalitní podprsenky nejsou zadarmo a odborníci je doporučují měnit každých 6 až 8 měsíců za novou. Navíc pro každou příležitost se hodí jiná podprsenka:

Druhé hledisko je environmentální. Módní průmysl totiž z velké míry devastuje životní prostředí tím, že kácí lesy, aby mohl ze dřeva vyrábět viskózu. Spotřebovává kubíky vody na pěstování bavlny. Používá chemikálie pro barvení a úpravu textilií a mikroplasty. Kromě toho se odhaduje, že se módní průmysl celými 10 % podílí na celosvětové úrovni emisí uhlíku. To je víc než například letecká nebo námořní doprava. Pokud nebudete podprsenky používat, chráníte životní prostředí.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 017 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí