120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Vše, co potřebujete vědět o správném výběru sportovní podprsenky!

Uveřejněno: 02.10.2020
Kategorie: MÓDA

Věděli jste, že se ženská ňadra dovedou při pohybu vychýlit až o 15 centimetrů od své běžné polohy a že časté otřesy citlivou prsní tkáň porušují? Zdá se to neskutečné, ale je to tak. Sport je sice skvělou a prospěšnou aktivitou, avšak má i své nevýhody. Právě jednou z nich je bolestivý pohyb prsou, který postupně způsobuje nevratný pokles poprsí. Kvalitní a dobře vybraná sportovní podprsenka by se proto měla stát nedílnou součástí vaší sportovní výbavy.

Sportovní podprsenka je důležitá při každé pohybové aktivitě. Nezáleží na tom, zda chodíte čas od času cvičit do posilovny, nebo se pravidelně věnujete běhání. Její důmyslné provedení dokáže pohyb prsou zbrzdit a snížit až o polovinu v každé situaci. Díky tomu není prsní tkáň tolik namáhaná a prsa si z dlouhodobého hlediska uchovávají svůj pěkný tvar i výšku.

Najít tu správnou podprsenku na sport bývá ale někdy značný problém. Při jejím výběru se je totiž potřeba řídit jinými pravidly než při nakupování klasické podprsenky na běžné nošení. Zajímá vás jakými? Tak čtěte dál.

Určení správné velikosti je zásadní

Nejdůležitějším kritériem při výběru fitness podprsenky není vzhled ani značka, ale především její velikost. Pokud totiž podprsenka špatně padne, neplní svoji funkci tak jak má a není příliš pohodlná. Kvůli tomu pak nebudete podávat tak skvělé sportovní výkony. Věnovat proto výběru velikosti dostatek pozornosti se rozhodně vyplatí.

U sportovních podprsenek se obvykle neudává velikosti košíčků, ale číslují se obdobně jako oblečení. Podle vaší běžné velikosti se ale neřiďte. Každý výrobce má totiž trochu jiné číslování. Při vybírání podprsenky přes internet raději nahlédněte do tabulek velikostí, popadněte krejčovský metr a přeměřte svůj obvod přes prsa a těsně pod nimi. Tím získáte důležité údaje, podle kterých bude výběr mnohem snazší.

A jak by se správně velikostně vybraná sportovní podprsenka měla chovat?

  • Košíčky nesmí nikde odstávat a musí pojmout celý objem poprsí

  • Obvod podprsenky by měl hrudník pevně obepínat, nikoli svírat. Pod podprsní gumu by mělo být možné vsunout dva prsty.

  • Ramínka se nesmí zařezávat do ramen a tlačit. Řídit se můžete jednoduchým pravidlem: Čím bujnější poprsí máte, tím širší ramínka by vámi zvolená podprsenka měla mít.

  • Sportovní podprsenku se zapínáním zapínejte na poslední háčky zajišťující co nejvolnější obvod. Materiál časem povolí, a tak bude nutné obvod podprsenky trochu stáhnout.

  • Lze v ní volně dýchat a při pohybu se nevyhrnuje, netlačí a prsa při výskocích brzdí.

dvě dívky v legínách a sportovní podprsence značky Puma

Střih a typ podprsenky závisí na tělesných proporcích

Sportovní podprsenky si mohou dovolit nosit i ženy s plným dekoltem. Je jen potřeba volbu střihu přizpůsobit proporcím. Obecně lze podprsenky vhodné pro sportovní aktivity rozdělit na kompresní a nekompresní. Kompresní se přetahují přes hlavu a mají vyztužení pouze v podobě podpůrné gumy pod prsy. Tyto kousky jsou ideální zejména pro ženy s menším poprsím (max. velikost B) a pro pohybové aktivity nízké a střední intenzity. Nekompresní sportovní podprsenky se vyznačují vzhledem více podobným klasické podprsence. Jsou vyztužené, zpevněné a někdy dokonce s kosticemi a zapínáním. Vhodné jsou pro ženy s bujným poprsím a pro náročné fyzické aktivity.

Při výběru můžete dále zohlednit typ ramínek. I u nich záleží na velikosti poprsí a sportovní aktivitě. Například sportovní podprsenka pro velká prsa by měla mít nejlépe délkově regulovatelná ramínka s vypodložením. Pro náročnější sporty je pak vhodnější typ ramínek boxerského střihu. Jestliže ale chcete být trendy a sexy, nejvíce atraktivně působí fitness podprsenky s ramínky na zádech do X.

Pokud si nejste jistá, který typ vám bude nejvíce vyhovovat, vždy si můžete jednotlivé typy vyzkoušet a případně je vrátit.

Volbu materiálu si pečlivě promyslete

Abyste se při sportu cítila opravdu pohodlně, měla by být sportovní podprsenka zhotovena z funkčních materiálů. Nejčastěji jde o kombinaci polyesteru, polypropylenu, elastanu a polyamidu. Ačkoliv se jedná o umělé materiály, dovedou lépe než ty přírodní odvádět vlhkost od těla a více pružit. Jen si ale dejte pozor na dostatečnou pevnost. Větší podíl elastických vláken totiž způsobuje, že je podprsenka mnohdy příliš měkká a tenká.

Přírodní materiály jako je bavlna nebo modal jsou zase více příjemné k pokožce a na dotek. Sportovní podprsenky se z nich také hojně vyrábí a jsou právě pro své prodyšné vlastnosti často vyhledávané. Vhodnější jsou ale spíše pro méně náročné aktivity.

mladá dívka v černém sportovním prádle značky Under Armour

Jakou roli hraje při výběru sportovní podprsenky cena?

Na všem, co se týče zdraví, by se nemělo šetřit. A tak právě ani na sportovních podprsenkách, které udržují prsní tkáň v kondici, byste neměla příliš hledět na cenu. Ve výsledku je vždy výhodnější zainvestovat do jedné kvalitní podprsenky od renomovaného výrobce než si pořídit dvě levnější, které po několika nošeních ztratí tvar a budete je moci vyhodit.

Připlatit si se vyplatí například za sportovní podprsenky Calvin Klein, Under Armour nebo Tommy Hilfiger. Ty jsou totiž nejen lichotivé a moderní, ale také hezky padnou. Vyrobeny jsou ze savých a přilnavých materiálů, které zajišťují dokonalou kompresi bez omezení pohybu. Bez problémů se v nich tak můžete věnovat jak cyklistice, tak třeba bojovým sportům.

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 015 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí