120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Jak správně vybrat sportovní podprsenku

Uveřejněno: 23.09.2020
Kategorie: TIPY

Ženy se bez klasické podprsenky neobejdou. Pokud si však užíváte i sportovní aktivity, stane se pro vás sportovní podprsenka nepostradatelným kouskem. Její hlavní výhodou je skutečnost, že vašemu poprsí poskytne potřebnou podporu, ať už se věnujete běhání, nebo třeba cvičíte v posilovně. Jak ale vybrat takový kousek, který vám bude dokonale sedět?

brunetka v posteli oblečená v bílém sportovním prádle

zdroj: unsplash.com

Proč je sportovní podprsenka tak důležitá?

Prakticky při každé náročnější fyzické námaze dostávají ženská prsa zabrat. Právě sportovní podprsenky přitom dokážou pohyb prsou při prudkém cvičení snížit až o polovinu.  Vzhledem k tomu, že, se ženské ňadro může například při běhu vychýlit o 8–15 cm (záleží na velikosti a váze prsou), je kvalitní podprsenka na cvičení s dostatečnou oporou nezbytná.  Prsa lépe drží na svém místě a rovněž dochází k minimalizaci případné bolesti při pohybu. Ňadra jsou totiž tvořena velmi měkkými tkáněmi a jakékoliv narušení způsobuje jejich pokles.

Po bavlněné sportovní podprsence nebo po podprsence z funkčních materiálů sáhněte, i když máte malá ňadra nebo se sportování věnujete jen 1krát týdně. Klasické podprsenky vám vzhledem ke svému střihu nemohou nabídnout dostatečné pohodlí ani oporu. Pokud svým ňadrům neposkytnete adekvátní oporu, jejich poklesu do budoucna nijak nezabráníte. Od kdy začít funkční sportovní podprsenku nosit? Jakmile malé sportovkyni začnou růst prsa. Vývoj dívek je individuální, takže nelze říct přesný věk, ale hovoří se o době mezi 10 a 11 rokem. V této době bude stačit sportovní podprsenka na cvičení s nízkou oporou. Postupem času je potřeba sáhnout po podprsence, která bude odpovídat velikosti ňader, ale také náročnosti sportu.

dámské vybavení na fitness tenisky lahev švihadlo mobil podprsenka

zdroj: unsplash.com

Vyberte si správnou velikost

Výběr sportovních podprsenek  je během na dlouhou trať. Ze všeho nejdůležitější je přitom správná velikost. Tento kousek by vás totiž neměl nikde škrtit ani vám nějak překážet. Některé velikosti bývají rozlišeny pomocí písmen (XS, S, M, L a další), některé podprsenky mají číslování podobné jako u klasických podprsenek (tedy například 70C).

Velikost tohoto prádla na sport by měla být shodná s velikostí vaší klasické podprsenky.

Vždy ale záleží na:

  • výrobci,
  • střihu,
  • materiálu.

Proto berte informaci ohledně velikosti podprsenky spíše jako orientační. Dobře padnoucí podprsenka by vás neměla nijak omezovat. Neměla by tlačit, svírat, škrábat ani odstávat. Mezi nejčastější chyby patří, že si ženy nedokážou přiznat svoji velikost, a tak raději sahají po menším či větším provedení, která však při sportu vašemu dekoltu neposkytne správnou péči. Pamatujte, že existuje mnoho střihů podprsenek, přičemž u každého z nich vám může vyhovovat jiná velikost.

Správnou velikost poznáte jednoduše, jakmile budete mít podprsenku na sobě. Pod spodní lem a ramínka by se vám měly vejít dva prsty, aniž by vás podprsenka začala nějakým způsobem škrtit. Nejlepší a správně padnoucí podprsenku poznáte i podle toho, že vám při žádném, ani prudkém pohybu ňadro nevypadne ven, ale bude perfektně sedět na svém místě. Jak zjistit, že vám podprsenka sedí? Udělejte si v kabince pár cviků, předkloňte se, nebo si zaskákejte. Tak uvidíte, zda ňadra zůstávají za všech okolností na svém místě.

K dostání jsou i sportovní podprsenky s vyjímatelnou výztuží košíčků. Záleží na vás, zda ji budete používat, nebo ne. Výztuž košíčků má spíše estetickou funkci. U menších ňader funguje pro push-up efekt.

dámské vybavení na fitness tenisky termohrnek švihadlo činky podprsenka

zdroj: unsplash.com

Berte v úvahu její pevnost

U sportovní podprsenky je velmi důležité, aby byla dostatečně pevná. Díky tomu se minimalizuje riziko poranění vaziva při sportu. Platí přitom jednoduché pravidlo. Větší prsa potřebují větší oporu, menší si naopak vystačí s menší oporou.

O oporu prsou se starají buď vyztužené košíčky nebo opravdu pevný materiál, který prsa jakoby přitiskne k tělu. Pevná sportovní podprsenka zabraňuje jejich pohybu. Pokud zvolíte příliš volný materiál, nebude mít sportovní podprsenka takový efekt.

Každý sport si žádá kvalitní sportovní podprsenku. Podle náročnosti sportu vybírejte stupeň opory tohoto sportovního spodního prádla. K dostání jsou podprsenky s:

  • lehkou oporou – hodí se pro aktivity o nízké intenzitě, mezi které se řadí například pilates nebo klasická jóga,
  • střední oporou – vhodná volba, pokud se věnujete intenzivnější chůzi, posilování na strojích nebo power józe,
  • vysokou oporou – pevná sportovní podprsenka, po které byste měly sáhnout při funkčním tréninku, crossfitu, skákání přes švihadlo nebo třeba při gymnastice.

V případě, že jste majitelkou velkých ňader a nosíte běžné větší velikosti podprsenek, zvolte vysokou oporu sportovní podprsenky bez ohledu na to, jak náročné fyzické aktivitě se věnujete. Oblékejte ji třeba i na oddechové pilates.

žena cvičící na fitness podložce

zdroj: unsplash.com

Střih, ramínka a zapínání

Dalším rozhodujícím faktorem je celkový střih, styl ramínek a způsob zapínání.

Střihy sportovních podprsenek se přitom liší jen částečně. Některé mají blíže klasickým střihům, jiné na první pohled vypadají jako krátké topy. Existují sportovní podprsenky:

  • na zapínání i bez něj,
  • s otvorem na zádech,
  • s velkými větracími průduchy pod pažemi nebo na prsou,
  •  s plnými zády,
  • s různým typem spodního lemu.

Spodní lem by měl být maximálně 2 cm široký. Širší lem by vás mohl obtěžovat při vykonávání různých pohybů. Lem by měl dokonale sedět pod prsy a „nevyjíždět“ ani když zvednete ruce. Existují i lemy se silikonovým proužkem, který jej drží na svém místě. 

Ramínka sportovních podprsenek

U ramínek se na chvílí zastavíme. Platí u nich totiž jedno pravidlo. Čím větší máte prsa, tím širší by měly ramínka být, aby dokázaly zajistit potřebnou podporu. V některých případech bývají nastavitelné stejně jako u klasické podprsenky. Někdy jsou naopak pouze elastické a postavě se tak tímto způsobem přizpůsobí. Záleží jen na vás, čemu dáváte přednost.

Ramínka nesmí být volná ani příliš upnutá a už vůbec by se neměla zařezávat do ramen. To ostatně platí také u ramínek klasických podprsenek. Spodní prádlo s úzkými ramínky je vhodné pro méně zátěžové cvičení, jako je pilates, jóga nebo jízda na kole. Pro sporty se střední zátěží, mezi které patří třeba lyžování, tenis nebo tanec jsou nejlepší široká ramínka. Nejnáročnější aktivity, například běh, gymnastika a posilování si žádají ramínka překřížená na zádech nebo celá zahalená záda.

Jak silnou oporu ramínka poskytují, zjistíte tak, že uchopíte horní část jednoho ramínka a střed příslušného košíčku. Následně za ramínko zatáhnete. Čím méně se ramínko natáhne, tím větší oporu vašim ňadrům podprsenka poskytne.

Zapínání sportovních podprsenek

Zapínání bývá v některých případech umístěno v zadu (stejně jako u klasické podprsenky). Některé podprsenky však používají přední zapínání mezi ňadry, které může být pro některé ženy pohodlnější při oblékání. A některým sportovním podprsenkám zapínání zcela chybí a oblékají se přetažením přes hlavu. To většinou není problém pro majitelky menšího poprsí, opačné případy však s tímto způsobem oblékání mohou mít problém.

Sportovní podprsenka by měla být z funkčního materiálu

Zapomenout nesmíme ani na volbu vhodného materiálu, ze kterého bude sportovní podprsenka vyrobená. Ideální variantu symbolizuje funkční materiál, který spolehlivě odvádí pot, a zároveň je příjemný pro pokožku. Obvykle se jedná o směs polyesteru, polypropylenu, polyamidu a elastanu. Materiál by neměl v žádném případě kousat ani škrábat. Nemusíte se obávat, že byste se v takovéto podprsence cítila příliš stažená.

Nebojte se přitom sáhnout po opravdu kvalitním materiálu, který vydrží vaše aktivní používání i časté praní. Jedině tak vám podprsenka vydrží a nebudete muset zanedlouho kupovat nějakou novou. Pokud se rozhodnete zainvestovat do opravdu dražších kousků, můžete v kolekcích objevit i podprsenky z antibakteriálních materiálů, které zamezují vzniku zápachu.

žena ve fitness oblečení značky Nike

zdroj: unsplash.com

Existují kompresní a nekompresní modely

Sportovní podprsenky lze také rozdělit na kompresní a nekompresní modely. Co to znamená?

Kompresní podprsenky se hodí spíše pro menší ňadra. Bývají vyrobeny z pevného materiálu a oporu poskytují právě tím, že prsa pevně přitisknou k hrudníku. Obvykle nemají košíčky. Jsou vhodné pro cvičení se střední a nízkou intenzitou zátěže. Většinou nemají zapínání a oblékají se přes hlavu.

Nekompresní podprsenky se více podobají těm klasickým a prsa většinou fixují v košíčku. Jde o sportovní podprsenku s košíčky. Také bývají obvykle opatřeny zapínáním a nastavitelnými ramínky. Hodí se pro majitelky většího poprsí nebo pro ženy, které se věnují náročnějším fyzickým aktivitám. Výhodou sportovní podprsenky s košíčky je to, že jsou od sebe ňadra oddělena, takže se o sebe netřou a nepotí.

Design a barva

Při výběru hraje v neposlední řadě roli i samotný design a barva podprsenky. Tento bod však závisí jen na vás. Výrobci v současné době nabízí tyto kousky v nejrůznějších stylech a odstínech, a proto máte prakticky stoprocentní jistotu, že si vyberete.

Jak by měla vypadat správná sportovní podprsenka?

Při výběru sportovní podprsenky se zaměřte na několik důležitých bodů, které vám prozradí, zda jste zvolila správně.

  • Ňadra nevylézají u podpaží, ale sedí přirozeně v košíčkách nebo pod kompresní látkou.
  • Ramínka vás neřežou, ale ani nepadají.
  • Při zvednutí rukou by se spodní lem neměl vytahovat. Při předklonu by prsa měla zůstat na místě.
  • Podprsenka je vyrobena z materiálu, který odvádí pot a rychle schne.

blondýnka v bílé sportovní podprsence značky Calvin Klein

zdroj: unsplash.com

Péče o sportovní podprsenku

Aby vám funkční spodní prádlo, tedy podprsenka vydržela co nejdéle jako nová, je potřeba o ni správně pečovat. Jak na to?

  • Podprsenku můžete prát v pračce na šetrný program. Před praním se doporučuje vytáhnout vycpávky.
  • Nejšetrnější je ruční praní.
  • Při praní v pračce zvolte nižší teplotu vodu, v ruce podprsenku perte ve studené vodě.
  • Sportovní funkční podprsenka nesnáší aviváž a bělidla.
  • Podprsenku nikdy nesušte v sušičce.

Životnost podprsenky se podle intenzity nošení odhaduje na 9 až 15 měsíců, případně na 30 až 40 cyklů praní. Jakmile zjistíte, že se podprsenka srazila, vytáhla nebo vám zkrátka dobře nesedí, pořiďte si novou.

Jaké módní značky sportovní podprsenky vyrábí?

Podprsenky hledejte v kolekcích sportovních značek, mnohdy je však nabízí i vyloženě módní značky jako součást jejich sportovní sekce. Oblíbené jsou například sportovní podprsenky Tommy Hilfiger, Calvin Klein, nebo třeba Under Armour.

 Výrobců je však nesčetné množství. Tak se pusťte do nakupování.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 013 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí