120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Zima je tu, jak doma zůstat v teple?

Uveřejněno: 17.10.2022
Kategorie: SPOLEČNOST

Chladnější počasí a letošní vyšší ceny energií nás nutí zamyslet se, jak si doma dopřát hřejivou atmosféru i bez termostatu nastaveného na 25 stupňů. Existuje však elegantní řešení a tím je teplé oblečení na doma.

V čem chodit doma v zimě

V čem chodit doma, když je chladno, patří mezi otázky, které si v posledních týdnech klademe stále častěji. Sychravé počasí venku zalézá za nehty a po cestě z práce nebo po delší procházce je návrat do teplého bytu zaslouženou odměnou.

Pocit tepla nám však nevydrží dlouho, a tak je příjemné spolehnout se na kvalitní teplé oblečení na doma. Vkus jednotlivců se samozřejmě různí. Někteří rádi doma oblečou pohodlné plátěné trenýrky, jiní se rádi i v létě zachumlají do svetru nebo do mikiny.

Mezi nejoblíbenější kousky domácího oblečení stále patří tepláky. Dnes už si však nemusíme oblékat kousky z umělých vláken s vyboulenými koleny. Skoro v každém obchodě narazíme na stylové kousky z měkké bavlny, které si své místo jako zimní oblečení na doma rozhodně zaslouží. Ženy často sahají po legínách, které doplní delším tričkem nebo šaty. V takovém oblečení se rozhodně nemusíte stydět ani otevřít nečekané návštěvě.

Hřejivé spodní prádlo je základ

Pokud řešíme zimní oblečení na doma i na ven, můžeme se vrátit i k radám našich babiček. Tou základní je, že záda musí zůstat v teple. Hřejivé spodní prádlo nás zachrání nejen od nepříjemného pocitu chladu, ale také od prochladnutí nebo problémů s močovým měchýřem.

Ženám se budou kalhotky s vysokým pasem nebo spodní košilky a nejrůznější tílka. Ačkoliv hřejivé spodní prádlo nejspíš nebude vyrobeno ze saténu nebo krajek, dnešní střihy a vzory bavlněných podprsenek nikoho nepohorší.

V zimě bychom měli také schovat na dno šuplíku nízké ponožky, které nosíme v létě, a nahradit je vysokými ponožkami. Právě kotníky a zápěstí jsou místa, kde může unikat velké množství tepla. Dámské i pánské vysoké ponožky pořídíte v mnoha barvách a vzorech, navíc jejich přiznané nošení je módním trendem posledních let.

Vyměňte lehké pyžamo za flanel

Pod peřinou by vám zima opravdu být neměla, pohodlné pyžamo vám navíc umožní příjemné povalování, aniž by vás někde škrtilo. Lehké letní materiály v zimě vyměňte za pyžamo s dlouhým rukávem. Dámská pyžama s dlouhým rukávem nabízí komfortní teplé materiály, jako je bavlna s vysokou gramáží, populární je také flanel. Pánská pyžama s dlouhým rukávem kromě klasických vzorů jako je kostka nebo proužky, nabízejí také množství veselých vzorů.

Dětská pyžama s dlouhým rukávem se ráda inspirují ročním obdobím. V zimě se tak děti mohou naladit na sníh i na vánoční svátky díky zábavným pyžamům s vánočními motivy - se sobem, tučňáky, Santou Clausem nebo sněhovými vločkami, které je přesvědčí o tom, že i teplé pyžamo může být cool.

Vsaďte na merino vlnu a další přírodní materiály

Na špici hřejivých materiálů se už několik let drží merino vlna. Jedná se o velmi jemnou vlnu ovcí z plemene Merino, které se dnes nejvíce chová v Austrálii a na Novém Zélandě. Díky specifické struktuře vláken dokáže merino vlna zadržovat vzduch a tím pádem také zadržovat teplo nebo v létě mírně ochlazovat.

Prádlo z merino vlny si získalo velkou oblibu především u nadšenců do horolezectví nebo turistiky, protože nabízí komfort přírodního materiálu, krásně hřeje a má také schopnost pohlcovat pachy. Výhody merino prádla si ale můžeme užívat všichni, třeba díky merino ponožkám.

Značka Mons Royale nabízí merino prádlo z té nejjemnější vlny, určené nejen pro sportovce. V jejich nabídce najdeme sportovní podprsenky, pánské trenky, merino ponožky i funkční spodky, které se hodí nejen jako pohodlné a stylové zimní oblečení na doma, ale také na horskou túru nebo lyžovačku.

Jak se starat o prádlo z merino vlny?

Merino je přírodní materiál, vlna, o kterou se vyplatí dobře starat. Díky tomu se nesrazí (což vlna dělá ráda) a také můžeme její životnost prodloužit na maximum.

  • V každém případě se vyplatí následovat pokyny výrobce k údržbě konkrétního výrobku, které najdeme nejčastěji na cedulce uvnitř oblečení.
  • Protože nechceme poškodit jemná vlákna merino vlny, je vhodné ji ždímat na co nejnižší otáčky.
  • Ve vlně se vyskytuje lanolin, což je přírodní olej. Během praní jej můžeme prádlu zpětně dodat pracím prostředkem s obsahem lanolinu.
  • Prádlo z merino vlny nesušíme u přímého zdroje tepla (např. topení), ale volně na vzduchu, aby mohlo dýchat.

Spolehněte se na zkušenosti z outdooru a vrstvěte

Hlavním principem přežití v chladu je vrstvení. Spodní, střední i vrchní vrstva mají v zimním oblékání své místo. Je samozřejmé, že doma nebudeme chodit v péřové bundě, ale vrstvit můžeme také. Jako spodní vrstva poslouží např. bambusové tílko, přes něj můžeme natáhnout tričko s dlouhým rukávem a navrch ještě mikinu nebo svetr.

Velkým nedostatkem oblékání do zimy u široké veřejnosti je také to, že sice vrstvíme na horní polovině těla, ale ta spodní často zůstává oděna pouze do jedné vrstvy - kalhot. Za vyzkoušení stojí funkční spodky, které nemusíme nosit jen při zimních sportech, ale jsou vhodnou variantou, jak se obléct na doma, když venku mrzne

Proč se vlastně doma hezky oblékat?

Teplé oblečení na doma by nemělo být jen funkční, ale také hezké na pohled. Nikdo po vás nechce, abyste svůj volný čas trávili v obleku nebo kostýmku, ale pěkné domácí oblečení dává těm, se kterými sdílíte domácnost, najevo, že vám na nich záleží. Na schůzku ve městě, na večeří nebo do kina se rádi hezky oblékneme, ale přece jen se jedná o celkem vzácné příležitosti a většinu času se svými blízkými trávíme doma. Nemusíme je však vystavovat pohledu na vytahané tepláky nebo tričko polité kečupem.

V posledních letech se také hodně rozšířil home office. Při práci z domova má mnoho lidí pocit, že mohou zůstat v pyžamu a nic se nestane. Pokud tímto způsobem pracujete třeba jednou týdně, klidně jej můžete strávit s počítačem v posteli. Jestliže ale doma pracujeme častěji, je teplé oblečení na doma zkrátka nutností. Při sedavé práci, kdy většina naší činnosti spočívá v psaní na klávesnici, velmi jednoduše prochladneme. Teplé ponožky a další zimní oblečení na doma se tak stávají nutností. Nesmíme zapomenout ani na to, že vhodné oblečení udržuje pracovní morálku na výši a čas strávený prací nesplývá s časem mimo ni.

Další tipy, jak zůstat doma v teple

Teplé oblečení na doma ale není jediný způsob, jak se v chladném počasí doma zahřát. Přidáváme několik tipů, které se sice neříkají, jak se obléct na doma, ale rozhodně vám proti domácímu chladu pomohou.

  • Přidejte koberce. Zima od nohou je jednou z největších nástrah, které na nás doma čekají. Kromě teplých ponožek a pěkných bačkor pomohou také koberce, které můžeme umístit do nejvíce používaných místností. Obzvlášť pokud máte děti, jsou koberce skvělou prevencí prochladlého pozadí.
  • Zahřejte se zevnitř. Horký čaj, kako nebo polévka dokáží s naší tělesnou teplotou i pohodou zázraky. Potěší na těle i na duši a ještě si díky nim můžeme dopřát vítanou pauzu.
  • Upečte si něco dobrého. Jedním z příjemných způsobů, jak zvednout domácí teplotu, je použití trouby. Rozhodně vám neradíme, abyste roztopili gril a dvířka trouby nechali otevřené, ale pečení bábovky nebo křupavých zeleninových hranolek dokáže teplotu v pokoji zvýšit na příjemnou teplotu.
  • Zavřete dveře. Ačkoliv většina z nás bydlí ve více než jedné místnosti, těch doopravdy obývaných pokojů je jen pár. Zavřete proto dveře do koupelny, do ložnice nebo do spíže a topte jen tam, kde opravdu trávíte čas.
  • Hýbejte se. Trochu si zacvičit třeba na rotopedu nebo s vlastní vahou podle videa vám rozproudí krev a dokonce vás zahřeje.

Všechny výše uvedené činnosti samozřejmě můžete vykonávat ve stylovém oblečení a s teplými ponožkami na nohou.

Příjemný svetr je dobrou alternativou pro teplé oblečení na doma.

zdroj: pixabay.com

Příjemný svetr je dobrou alternativou pro teplé oblečení na doma.

Teplé ponožky a teplý čaj nás snadno udrží v pohodě i během zimních měsíců.

zdroj: pixabay.com

Teplé ponožky a teplý čaj nás snadno udrží v pohodě i během zimních měsíců.

V zimě zvolte kalhotky s vyšším pasem, ať vám netáhne na záda.

zdroj: unsplash.com

V zimě zvolte kalhotky s vyšším pasem, ať vám netáhne na záda.

V zimě je čas užít si flanelové pyžamo s dlouhým rukávem.

zdroj: unsplash.com

V zimě je čas užít si flanelové pyžamo s dlouhým rukávem.

Vysoké ponožky jsou stylovým módním doplňkem.

zdroj: unsplash.com

Vysoké ponožky jsou stylovým módním doplňkem.

Hřejivé prádlo z merino vlny nabízí komfort prvotřídního přírodního materiálu.

zdroj: unsplash.com

Hřejivé prádlo z merino vlny nabízí komfort prvotřídního přírodního materiálu.

V moderních teplácích se nemusíte bát otevřít nečekané návštěvě.

zdroj: unsplash.com

V moderních teplácích se nemusíte bát otevřít nečekané návštěvě.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 015 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí