120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

5 důvodů, proč je biobavlna lepší než obyčejná bavlna

Uveřejněno: 14.03.2020
Kategorie: TIPY

Bavlna jako bavlna? Tady to rozhodně neplatí. Biobavlna, chcete-li organická bavlna, je ve všech směrech lepší než klasická bavlna. Ať už se na ni díváte z hlediska globálního dopadu nebo z pohledu čistě osobního komfortu.

bavlna bio bavlna organická bavlna

SPODNÍ PRÁDLO Z BIOBAVLNY V HLAVNÍ ROLI

Spodní prádlo přichází do těsného kontaktu s pokožkou. A dotýká se těch nejcitlivějších částí našich těl. Měli byste u něj o to více dbát na kvalitu použitých materiálů. Znáte například českou firmu Avax, výrobce spodního prádla značky Molvy? Jejich kalhotky, slipy a boxerky jsou vyrobeny z jemně česaného biobavlněného úpletu. Tento materiál je pro nošení na těle velmi příjemný. Určitě prádlo Molvy vyzkoušejte.

 

PROČ NOSIT PRÁDLO Z BIOBAVLNY?

1.    Pomáháte tím celému ekosystému

Kupovat oblečení z biobavlny skutečně není jen módním výstřelkem, ale naopak důkazem vašeho uvědomělého přístupu k životu. Organická bavlna není geneticky modifikovaná. Tím zachovává biodiverzitu přírody. Jako původní druh totiž poskytuje prostor původním opylovačům. Jistě jste také zachytili oprávněné poplašné volání ekologů o tom, že včelstva na celém světě pomalu vymírají. Zásluhu na tom mají právě postřiky proti škůdcům. Vzhledem k tomu, že na produkci standardně pěstované bavlny padne více než dvacet procent celosvětové produkce pesticidů a umělých hnojiv, výběrem oblečení z biobavlny se výrazně zasluhujete o nápravu této nelichotivé statistiky a záchranu včelstva.

2.    Chráníte své zdraví

Prádlo z obyčejné bavlny bez certifikovaného původu může obsahovat směs chemických látek, které se při nošení vstřebávají do vašeho těla. Uvažuje se dokonce o tom, že nošení takového oblečení podporuje rozvoj rakoviny a způsobuje neplodnost. Pravdou je, že zemědělci při pěstování bavlny používají ohromná množství pesticidů a insekticidů. Už půda, do které se klasická bavlna sadí, je plná chemie. Při růstu se masivně používají umělá hnojiva a postřiky. A další chemické látky se účastní procesů zpracování bavlny. Když kupujete prádlo z biobavlny, výrobce garantuje jeho organický původ i zpracování. Biobavlna se pěstuje na nezamořené půdě, není geneticky modifikovaná. K hnojení se používají pouze přírodní hnojiva a na chemické postřiky u ní zapomeňte úplně. Když nosíte prádlo a oblečení z biobavlny, chráníte tak svůj organismus před zbytečnými chemikáliemi.

3.    Chráníte zdraví lidí pracujících v textilním průmyslu

Lidé pracující v procesu pěstování a zpracování bavlny klasickým způsobem bývají často vystaveni působení toxických látek. Při práci na bavlníkovém poli, při sklízení i potom při zpracování sklizené bavlny. Při pěstování organické bavlny jsou lidé v bezpečí. Nepřicházejí do kontaktu s žádnými toxickými látkami. Sklizeň probíhá většinou ručně, takže pěstování organickým způsobem také poskytuje pracovní příležitost více lidem.

4.    Oblečení z biobavlny má výborné vlastnosti

Kromě toho, že můžete mít z takového oblečení dobrý pocit díky výše uvedeným důvodům, prádlo z biobavlny poznáte už na první dotek. Bio vlákno má vlivem ekologicky šetrného pěstování větší hustotu chmýří. Výsledný materiál je hebčí, nadýchanější, dokonale prodyšný a neelektrizuje. Prodyšnost zvyšuje schopnost materiálu účinně odvádět od těla pot. V prádle z biobavlny se potom cítíte mnohem komfortněji. Absence škodlivých látek také snižuje riziko výskytu alergických reakcí. Pokud trpíte alergiemi, u kterých se vám nedaří vysledovat spouštěč, zkuste vyměnit oblečení z klasické bavlny za to biobavlněné. Biobavlna snese vysoké teploty, tudíž můžete 100% bavlněné oblečení prát až na 60° a bavlněné oblečení s příměsí perte maximálně na 40°. Nedostatkem biobavlny je mačkavost a žmolkování, tudíž doporučujeme kousky prát naruby, jelikož tím žmolkům předejdete.

5.    Nevytváříte odpad

Ani po tom, co vám oblečení z biobavlny doslouží, nezamořuje životní prostředí. Bylo vypěstováno organicky. Časem se tedy beze zbytku rozpadne a nezanechá po sobě žádnou stopu. S nadsázkou by se dalo říct, že jej můžete zkompostovat. A proč by ne? Sice to pár let potrvá, ale biobavlna se opravdu rozloží. Udržitelnost je tedy zaručena.

Biobavlna je zkrátka poklad, který byste měli vyzkoušet. V našem eshopu na vás čeká nejen pánské prádlo z biobavlny, ale samozřejmě také dámské prádlo z biobavlny.  V českém království tomuto materiálu rozhodně vládne značka Molvy od české společnosti AvaxO vaši pokožku bude postaráno a budete se cítit jako v bavlnce, doslova.

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Zobrazit všechny komentáře (5)

Miloslav Hrubý


29.04.2020 21:30:06

Jasný a skvělý článek.

Vlasta Veverková


29.04.2020 17:49:05

Bio je vždy lepší a zdravější. Je to kvalita.

Ferdinand


28.04.2020 20:32:47

Nio tědko dost frčí.

Weber Kol


28.04.2020 17:00:25

Bavlna je nejlepší vlákno na světě.

Tom


27.04.2020 20:12:52

Pecka článek.

Přidat komentář



100% hodnocení
6 997 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí