120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Jak udržet bílé spodní prádlo opravdu bílé

Uveřejněno: 01.03.2020
Kategorie: MÓDA , TIPY

Nejdůležitější a nejefektivnější strategií je vždy prevence. Teprve když se něco nepovede, přichází na řadu náprava škod. Proto vám v první části článku přinášíme 4 tipy, jak udržet spodní prádlo zářivě bílé. A ve druhé části potom další 4 tipy, kterými můžete svému spodnímu prádlu zářivou bělost opět navrátit.

NEZAPOMEŇTE! Při praní vždy respektujte v prvé řadě pokyny na visačce nebo na štítku u konkrétního kousku oblečení.

Nejdůležitější a nejefektivnější strategií je vždy prevence. Teprve když se něco nepovede, přichází na řadu náprava škod. Proto vám v první části článku přinášíme 4 tipy, jak udržet spodní prádlo zářivě bílé. A ve druhé části potom další 4 tipy, kterými můžete svému spodnímu prádlu zářivou bělost opět navrátit.

4 tipy pro bílé prádlo: PREVENCE

  • Prádlo perte vždy odděleně - neznamená to, že byste museli své bílé spodní prádlo prát pokaždé samostatně v ruce. I když toto opatření by také nebylo od věci. Ale žijeme v době neustálého spěchu a potřebujeme rychlá řešení. Bílé prádlo tak můžete bez obav prát v pračce, když to tedy jeho materiál dovolí, ale pouze s dalším bílým prádlem. V opačném případě nemusí sice okamžitě zrůžovět, pokud se vám v pračce spolu s ním zrovna nepotuluje barevně vysoce nestabilní červená ponožka, ale časem vlivem praní s barevným oblečením pochytí různá zabarvení. A to jistě nechcete.
  • Používejte prací prostředky určené pro bílé prádlo - speciální prací prostředky určené pro bílé prádlo obsahují složky, které lehce bělí a podporují u vypraného prádla bělost také díky optickým rozjasňovačům. Ty zvýrazňují modrý odstín a naopak potlačují odstíny žluté. Bílé prádlo tak působí zářivějším dojmem.
  • Při praní prádla pračku nepřeplňujte - když naplníte svou pračku k prasknutí, můžete mít sice dobrý pocit ze zdánlivě ušetřených peněz za energii, vodu a prací prostředek. Slovo „zdánlivě“ je zde však opravdu na místě. Prádlo se totiž při praní musí točit a mechanicky otírat, aby se nečistoty mohly z vláken skutečně uvolnit a spolu s vodou po dokončení pracího cyklu pračku opustit. Když pračku přeplníte, nečistota se sice třeba dokáže z prádla během praní uvolnit, zůstane však v bubnu pračky, pouze se rozptýlí a znovu uloží do vláken. Dochází tak k zapírání prádla a bělost se vytrácí.
  • Vypusťte spodní prádlo na sluníčko - nebojte, nemusíte se promenádovat po zahradě jen v nedbalkách, aby vaše prádlo zůstalo zářivě bílé. Stačí, když jej po vyprání vyvěsíte na šňůru a necháte slunce, aby přirozeně vybělilo vlákna. Tuto nenáročnou preventivní metodu můžete praktikovat od jara až do babího léta.

   

4 tipy pro bílé prádlo: NÁPRAVA ŠKOD

Pokud už k zašednutí spodního prádla došlo, nevěšte hlavu. Existuje spousta metod, jak navrátit spodnímu prádlu bělost. A nemusíte ani chodit příliš daleko. Mnohdy stačí dojít do spíže. Nejlepší bělicí prostředky máte totiž nejspíš na dosah ruky i v tuto chvíli.

  • Připravte si bělicí roztok ze soli a jedlé sody - do lavoru, nebo jiné vhodné nádoby k namáčení prádla, nasypte 2 polévkové lžíce soli a 2 polévkové lžíce jedlé sody. Směs zalijte teplou vodou a pořádně promíchejte. Do vzniklé lázně vložte své zašedlé spodní prádlo, podprsenky, ale klidně také i ostatní bílé oblečení. Počkejte 15 až 30 minut a prádlo promyjte čistou vodou.
  • Využijte bělicí účinky citronu - citron je univerzální pomocník v domácnosti. Využijete ho nejen k dochucení jídel, ale také k úklidu nebo právě pro bělení prádla. Na jednu prací várku budete potřebovat minimálně 100 ml citronové šťávy. Přidejte ji přímo do praní. Výsledky uvidíte okamžitě. Pokud máte třeba na bílé podprsence v místech, která se dotýkají podpaží, zažloutlé skvrny, připravte si bělicí lázeň. Šťávu z citronu smíchejte v poměru 1:1 s teplou vodou a prádlo v této směsi jemně promněte.
  • Pozvěte si na pomoc ocet - nejlépe vinný. Ale ani s obyčejným lihovým octem nešlápnete vedle. Připravte si 2 litry teplé vody a v nich rozmíchejte 5 polévkových lžic octa. Do vzniklého roztoku namočte své bílé prádlo a nechte lázeň nějakou dobu působit. Vaše prádlo bude po proceduře nejen bělejší, ale také krásně hebké. Ocet totiž změkčí vodu a tím usnadní odplavení usazených nečistot. Můžete jej přidávat také ke každému praní místo aviváže. Po vyndání z octové lázně prádlo vyperte v běžném pracím prostředku určeném pro bílé prádlo, abyste jej zbavili charakteristického zápachu.
  • Vytáhněte z lékárničky 3% peroxid vodíku - i tento malý zázrak dokáže vybělit vaše zašedlé spodní prádlo a podprsenky. Na 1 litr vody přidejte 2 polévkové lžíce peroxidu. Prádlo nechte lehce odmočit, a potom vymáchejte v čisté vodě. Nemusíte se bát poškození vláken. Peroxid si poradí s bavlnou stejně dobře jako se syntetickou krajkou.

Vidíte, milí čtenáři, vaše zašedlé spodní prádlo a ponožky se mohou lehce navrátit k původní bílé barvě. Dejte nám vědět do komentářů, zda jste zmíněné postupy vyzkoušeli nebo se s námi podělte o další užitečné tipy.

 

AUTOR: Matěj Kašpar

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 017 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí