120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Jarní výprodej! Slevy až 80 %
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Kvalitnímu spodnímu prádlu nechybí certifikát OEKO-TEX®. Co certifikát dokládá?

Uveřejněno: 06.09.2023
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST

Posledních několik let lidem leží na srdci stále více to, jak se oblečení vyrábí. Trend rychlé módy pomaluje vytlačuje slow fashion. Lidé chtějí nosit oblečení, které je bezpečné k jejich zdraví, ale také ke zdraví planety. Na toto hnutí reaguje i oděvní průmysl, který se snaží vyrábět oblečení šetrným způsobem. Že tomu tak skutečně je a nejde jen o „zelené vymývání mozku“, deklarují mezinárodní certifikáty. Jedním z nich je například OEKO-TEX®


zdroj: neposlusneklubicko.cz


Označení OEKO-TEX®: jak to všechno začalo?

Mezinárodní asociace OEKO-TEX Association byla založena ve Švýcarsku v roce 1992. Její sídlo najdete v Curychu. Vznikla na základě obav spotřebitelů o bezpečnost používaných textilních výrobků. V současné době působí ve více než 40 zemích celého světa. Její certifikace a normy hrají u celé řady spotřebitelů důležitou roli při rozhodování, zda si produkt koupí či nikoliv.

Z hlediska bezpečnosti výrobků a sociální odpovědnosti je OEKO-TEX jednou z nejznámějších značek, respektive označení na celém světě.


Jaké výrobky mohou být testované na přítomnost škodlivých látek?

Certifikát OEKO-TEX® je určený pro textilní výrobky. Jedná se zejména o oblečení, ale také o módní doplňky, bytový textil, čalouněný nábytek a dekorační předměty. Jakákoliv látka (včetně nepromokavých materiálů) může tuto certifikaci získat, pokud splní přísná kritéria, která stanovuje švýcarská asociace.



zdroj: pixabay.com


Nejznámější certifikát společnosti je OEKO-TEX® Standard 100

Ve stejném roce, kdy byla asociace založena, představila svoji nejznámější certifikaci na přítomnost škodlivých látek v textilu, což je Standard 100. Pokud výrobky, například dětské spodní prádlo, nesou toto označení, znamená to, že byly testovány na vysokou přítomnost více jak 100 škodlivých látek, o kterých se ví, že jsou nebezpečné pro lidské zdraví a životní prostředí.

Na jaké nebezpečné chemikálie se látky testují? Například na:
* formaldehyd,
* pesticidy,
* těžké kovy,
* konzervační látky,
* nikl,
* azobarviva,
* ftaláty atd.

Seznam nebezpečných chemikálií zahrnuje i ty, které sice zákon přímo nezakazuje, ale existuje důvodné podezření, že jsou škodlivé pro člověka i životní prostředí. Jde například o barviva, která způsobují alergické reakce nebo syntetická změkčovadla (ftaláty). Testovací kritéria a limitní hodnoty jsou mnohdy přísnější než národní nebo mezinárodní normy.

Testy na přítomnost škodlivých látek OEKO-TEX® Standard 100

Testování výrobků je skutečně důkladné. Testem totiž prochází nejen látka (ať už přírodní nebo syntetická), ze které je výrobek ušitý, ale každá jeho část. U trenek například knoflíky, ale také nitě. U oblečení s podšívkou se testuje i samotná podšívka. V případě oblečení nebo domácího textilu se zipem se testuje rovněž samotný zip. V každém prvku výrobku se zjišťuje, jak vysoké hodnoty zkoumaných chemikálií obsahují.

Pokud si pořídíte například bezešvé spodní prádlo, které je opatřeno štítkem OEKO-TEX Standard 100, víte, že nosíte nebo používáte bezpečný výrobek. Platnost certifikátu je pouze rok, takže výrobce musí své oblečení nebo jiné textilní výrobky nechat pravidelně testovat.

Kritéria pro získání certifikátu OEKO-TEX Standard 100 se každý rok revidují a aktualizují, takže výrobce nesmí ze svých požadavků na bezpečnost materiálů slevit. Certifikát je globální záležitostí, což znamená, že požadavky na jeho získání jsou stejné pro všechny země světa.

Jak probíhá testování?

* Výrobce se dobrovolně k testování přihlásí,
* jeho produkty, například oblečení, testuje 18 nezávislých laboratoří po celém světě (textil musí projít technickým posouzením, auditem výrobního procesu a četnými kontrolními testy),
* pokud splní podmínky, získá certifikaci,
* po uplynutí 12 měsíců musí požádat o aktualizaci certifikátu.

Pokud vás zajímá, zda má značka platný certifikát, stačí na oficiálních stránkách asociace zadat číslo, které najdete na štítku a hned uvidíte, jak na tom výrobce s platností je.


zdroj: unsplash.com

Třídy produktů certifikace OEKO-TEX® Standard 100

Testy OEKO-TEX® na přítomnost škodlivých látek se liší podle účelu textilií a materiálů. Čím intenzivnější je kontakt s pokožkou, tím přísnější jsou požadavky na nezávadnost oblečení. Existují celkem 4 třídy testování.

  1. třída – na přítomnost škodlivých látek se testuje oblečení a textil určený dětem. V tomto případě jsou testy nejpřísnější. Dětská pokožka je velice citlivá, a proto vyžaduje speciální péči a ochranu. U dětského oblečení se například testuje odolnost proti slinám. To znamená, že když bude dítko látku „cucat“, nebude se z nich uvolňovat barva a barva nebude zanechávat skvrny, když přijde do kontaktu s dětskými ústy.

  2. třída – spadají sem výrobky, které přicházejí do přímého kontaktu s pokožkou. Jde tedy o pánské i dámské spodní prádlo, trička, ponožky, pyžama, ale také například o ručníky a ložní prádlo.

  3. třída – jde o oblečení a další výrobky, které nejsou v tak těsném kontaktu s pokožkou. Mezi testovaným oblečením najdete například bundy a kabáty, ale také doplňky, například opasky.

  4. třída – do poslední kategorie spadají textilie a textilní výrobky, které slouží k dekoraci. Jedná se o čalounické materiály, závěsy, ubrusy atd.


zdroj: unsplash.com


Co dalšího se vyplatí o certifikačním štítku vědět?

To, že je oblečení bez chemických látek a pyšní se certifikátem, ještě neznamená, že je ekologické. Pokud vám vrtá hlavou otázka, zda se při výrobě textilu používalo šetrných způsobů, které nezatěžují naši planetu, hledejte štítek s označením GOTS. Toto testování má v hledáčku pěstování a zpracování organických surovin, mezi které patří třeba bavlna a len. Zabývá se zpracování, výrobou, označováním, obchodováním a distribucí textilu.

Certifikát nezávadného oblečení mohou získat i výrobky vyrobené v Číně. Asociaci nezáleží na tom, kde bylo oblečení vyrobeno, ale zda splňuje bezpečnostní kritéria a požadavky.

Testované oblečení a kvalitní spodní prádlo, které získají certifikát, jsou dobrou volbou pro osoby, které mají vysoce citlivou pokožkou. Chemikálie, které výrobek obsahuje, totiž dosahují pouze minimálních hodnot.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 017 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí