120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Spodní prádlo na cvičení: vše o nejvhodnějších materiálech a střizích

Uveřejněno: 10.01.2024
Kategorie: MÓDA , TIPY

Chcete překročit své vlastní limity a dosáhnout nejlepších sportovních výsledků? Oblečte správné sportovní prádlo, ve kterém se nebudete potit, nebude vás trápit nepříjemný odér ani odřeniny. Jak takové spodní prádlo vybrat, poradíme v článku.

zdroj: freepik.com

Ve sportovním prádle dosáhnete perfektních výsledků

Patříte mezi ty, kteří si každý rok jako novoroční předsevzetí vyberou pravidelné cvičení, ale už v průběhu února vaše odhodlání vyprchává? Možná je na vině nevhodně zvolené spodní prádlo. I to má totiž nezpochybnitelný vliv na to, jak se při cvičení cítíte. A pokud se necítíte v pohodě, nebude vás cvičení bavit a přinášet vám radost. Pamatujte, že spodní prádlo, které je vám pohodlné a příjemné, třeba když o víkendu relaxujete, vám nemusí přinášet stejné pohodlí v posilovně nebo při outdoorových aktivitách.

Po jakých materiálech sportovního spodního prádla sáhnout a kterým se obloukem vyhnout?

Výběr sportovního prádla je klasickým soubojem bavlněného vs. syntetického spodního prádla. Syntetika přitom vede. Pozadu ovšem nezůstávají ani přírodní materiály vhodné pro cvičení.

zdroj: freepik.com

Prodyšné spodní prádlo ze syntetických materiálů

Pro spodní prádlo ze syntetických materiálů se rozhodněte v případě, kdy se věnujete intenzivnímu zátěžovému cvičení. Například běh, cyklistika, posilování, silové tréninky atd. Funkční syntetické materiály totiž od pokožky odvádějí vlhkost a udržují ji v suchu. Tím eliminují vznik nepříjemných opruzenin, mykóz a bakterií.

  • Elastan – jde o syntetickou pružnou tkaninu, která se nejčastěji kombinuje s dalšími syntetickými či přírodními látkami, kterým propůjčuje pružnost. Spodní prádlo se díky němu dokonale přizpůsobí postavě. Lépe se natáhne a neškrtí.
  • Nylon – jde o hladký a pevný materiál, který rychle schne. Ideální je v kombinaci s dalšími materiály, které dokážou eliminovat jeho nedokonalosti, mezi které patří například statická elektřina. Při cvičení vás udrží v suchu a perfektně se přizpůsobí postavě.
  • Polyamid – má podobné vlastnosti jako nylon. Pyšní se dlouhou životností a schopností odvádět vlhkost. Jde o pohodlný materiál.

Jakému syntetickému materiálu se vyhnout? Pokud si chcete sport vychutnat skutečně na maximum, vyhněte se spodnímu prádlu, které je ušité pouze z polyesteru. Přestože je vysoce odolný a snadno se o něj pečuje, je málo prodyšný, takže hrozí zapaření a nepříjemné lepení na tělo. Navíc vytváří statickou elektřinu. I pravidelně prané polyesterové oblečení začne časem zapáchat. Pokud chcete nosit polyesterové sportovní spodní prádlo, vybírejte to, které je v kombinaci například s bavlnou.

Udržitelné funkční spodní prádlo z přírodních materiálů

V poslední době se silně diskutuje téma udržitelnosti. Udržitelné materiály se dostávají i do hledáčku značek vyrábějících sportovní spodní prádlo. „Udržitelná móda předpokládá zavádění takových principů, aby oblečení vydrželo déle a bylo více využíváno – především tím, že bude kvalitnější a odolnější. Jde o trend, který rádi podporujeme, a proto vyrábíme z kvalitních, hlavně přírodních materiálů. Šijeme výhradně v České republice a velmi dbáme na kvalitu provedení i užitné vlastnosti námi vyrobeného oblečení,“ říká Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

I přírodní materiály se pyšní perfektními termoregulačními a antibakteriálními vlastnostmi. Obecně se funkční spodní prádlo z přírodních materiálů hodí pro méně zátěžové sporty. Zamilujete si ho třeba při józe, pohodové chůzi nebo turistice.

  • Bambus – bambusové spodní prádlo  je oblíbené pro svoji měkkost, prodyšnost a schopnost odvádět vlhkost. Pyšní se také antibakteriálními a hypoalergenními vlastnostmi. Reguluje tělesnou teplotu.
  • Merino vlna – sportovní prádlo z merino vlny pohlcuje vlhkost a nepropouští ji k pokožce. Z nejjemnější merino vlny se vyrábí spodní prádlo. Výhodou je, že ani při intenzivnějším pocení prádlo nezapáchá. V zimě vás udrží v teple, v létě od tepla izoluje. Vlna je odolná proti bakteriím, a proto je toto spodní prádlo antibakteriální.

zdroj: freepik.com

Jste překvapení, že jste ve výčtu funkčního spodního prádla nenašli to z bavlny? To je proto, že bavlna v podstatě není „funkční“. Přestože skvěle absorbuje vlhkost, nedokáže rychle schnout. Proto byste při zátěžovém cvičení byli neustále ve vlhku, které způsobuje růst bakterií, mykóz a je hlavní příčinou opruzenin.

Nejoblíbenější střihy spodního prádla

Sportovní prádlo se podle střihů dělí na pánské a dámské. Jaké střihy jsou pro sport nejvhodnější?

Funkční prádlo pro ženy

Dámské sportovní prádlo se dělí na funkční kalhotky různých střihů a na funkční podprsenky.

Sportovní kalhotky:

  • Mezi nejoblíbenější střihy patří sportovní tanga, klasický střih a kalhotky s nohavičkou.
  • Pro cvičení v zimě jsou ideální funkční hřejivé kalhotky, které vás chrání před záněty močových cest.
  • Kalhotky s vyšším pasem jsou vhodné do zimy, případně na jógu, kdy jste v jednotlivých ásanách i několik dlouhých minut.
  • Funkční kalhotky nesmí nikde odstávat ani tlačit.
  • Neměly by vás dřít v tříslech ani v pase.

Podprsenka na cvičení:

  • Musí perfektně sedět, pod spodní lem a ramínka by se vám měly vejít dva prsty, ňadra nesmí ani při prudkých pohybech z podprsenky vypadávat. Když vzpažíte, podprsenka se nevyhrne.
  • Oporu podprsenky vybírejte podle intenzity sportu: lehká opora – např. jin jóga, pilátes. Střední opora – intenzivní chůze, power jóga, posilování ve fitku. Vysoká opora – funkční tréninky, CrossFit, skákání přes švihadlo, gymnastika.
  • Sportovní podprsenky s úzkými ramínky jsou vhodné pro méně zátěžové cvičení (pilates, jóga, jízda na kole). Širší ramínka využijete při lyžování, tenise nebo tanci. Zcela zahalená záda, případně boxerský střih, jsou ideální pro posilování, běh nebo gymnastiku.

„Jednobarevné sportovní prádlo STYX šijeme ze směsového materiálu, který tvoří 47 % bavlny, 47 % modalu a 6 % elastanu. Pro šití potištěného spodního prádla používáme materiál, který obsahuje 94 % bavlny a 6 % elastanu. Elastan zlepšuje vlastnosti a výkonnost bavlny, vlny, polyesteru nebo nylonu tím, že jim dodává pružnost, trvanlivost, prodyšnost a stálobarevnost,“ uvádí Ruslan Skopal.

zdroj: freepik.com

Funkční prádlo pro muže

Z hlediska střihů jsou při sportování u mužů oblíbené zejména boxerky a slipy. Obecně se doporučuje takové spodní prádlo, které je přiléhavé a má co nejméně materiálu. U boxerek je na výběr ze dvou provedení:

  1. S dlouhou nohavičkou – ideální pro zimní počasí a muže se silnými stehny. Díky delší nohavičce se stehna nedřou o sebe a nedochází k nepříjemnému podráždění kůže.
  2. S kratší nohavičkou – na léto a pro muže s užšími nebo standardními stehny, kteří neřeší problémy s odíráním stehen.

Specifické spodní prádlo je pro cyklisty. Ti jezdí v tzv. jocksech, které zabraňují pocení nejintimnějších partií.

zdroj: freepik.com

Důležitým kouskem spodního prádla jsou také pánské i dámské sportovní ponožky, které udržují vaše chodidla v suchu a zabraňují jejich zápachu.

Vychytávky pro co nejpříjemnější spodní prádlo

Stále více mužů a žen sahá po bezešvém spodním prádle. K dostání jsou jak bezešvé sportovní boxerky, tak kalhotky. Díky absenci švů se předchází nejnepříjemnějším problémům, mezi které patří tření na vnitřní straně stehen, případně v oblasti třísel. Jakými dalšími způsoby se může šít sportovní prádlo?

  • S plochými švy – švy jsou pružné a nevystupují na povrch. Nevystupují z nich nitě, a tak šev nezpůsobuje otlaky na kůži.
  • Obrácené prošívání – tento způsob zpracování švů znamená, že na vnitřní straně spodního prádla nejsou žádné švy, které by mohly dráždit vaši pokožku.

Spodní prádlo do fitka, na posilování i na méně náročné sporty musí být samozřejmě elastické, aby se maximálně přizpůsobilo všem pohybům. Kromě toho může mít funkční spodní prádlo tyto vlastnosti:

  • odvádění vlhkosti – materiál dokáže absorbovat vlhkost a už ji nepropustit zpátky k pokožce,
  • antibakteriální úprava – elastické spodní prádlo disponuje úpravou proti tvoření bakterií, které mohou způsobovat nepříjemné kožní potíže,
  • pohlcuje zápach – některé materiály mohou být obohaceny o úpravu, která pohlcuje zápach.

Obecně se také doporučuje, aby spodní sportovní prádlo nemělo cedulky a štítky, které vás mohou při sportování škrábat.

Spodní prádlo podle druhu sportu

Co se týče střihu, záleží na každém, pro jaký se rozhodne. Například pokud dámám nejsou ani v běžném životě pohodlná tanga, těžko si na ně zvyknou při sportování. Při výběru spodního prádla se držte obecných doporučení:

  • Přiléhavé provedení – spodní prádlo by vás nemělo stahovat, ale ani by nemělo být příliš volné. Například pánské trenýrky jsou na sportování nevhodné.
  • Výběr materiálu – pro zátěžové sporty se nejlépe hodí rychleschnoucí spodní sportovní prádlo ze syntetických materiálů (posilování, CrossFit, běh, tabata atd.). Pro méně náročné sporty zvolte spodní prádlo z přírodních materiálů (turistika, procházky, klidová jóga).
  • Roční období – obvykle platí, že je při nižších teplotách vhodnější spodní prádlo z přírodních materiálů, například z merino vlny. V létě se budete nejlépe cítit v prodyšných a rychleschnoucích přírodních materiálech.

zdroj: freepik.com

Příklady spodního prádla na konkrétní sporty:

  • Běh – funkční kalhotky s elastickými nohavičkami, boxerky, slipy. Obecně spodní prádlo ze syntetických, rychleschnoucích a prodyšných materiálů.
  • Turistika – klasický střih kalhotek, důležitá je dostatečná pružnost. Pánové mohou obléct trenky i boxerky. Důležitý je maximální komfort a pohodlí, které nabízí přírodní vlákna. „Sportovní kalhotky na turistiku by měly být ušity ze 100% bavlny, merino vlny nebo ze syntetických materiálů, mezi které patří nylon s přídavkem elastanu. Nezapomeňte na ploché švy a pružné nohavičky. Aby mohlo funkční prádlo odvádět pot od těla, musí dokonale padnout,“ upřesňuje Ruslan Skopal.
  • Posilovna – muži do posilovny nejraději chodí ve spodním prádle střihu boxerek, ženy ve funkčních kalhotkách nejrůznějších střihů. Sáhněte po syntetickém, prodyšném a rychleschnoucím prádle.

Péče o sportovní prádlo z moderních materiálů

Vzhledem k tomu, že je sportovní prádlo velice namáhané, je potřeba o něj správně pečovat. Jen tak si zachová své specifické vlastnosti. U každého spodního prádla najdete informace o tom, jak o něj pečovat. Obecně se doporučuje:

  • teplota praní maximálně na 40 °C,
  • praní v jemném pracím prostředku ideálně určeném na sportovní prádlo,
  • nepoužívat aviváž, která zbavuje funkční prádlo specifických vlastností,
  • nesušit v sušičce prádla ani na topení,
  • praní a žehlení prádla naruby.

Sportovní spodní prádlo: vhodné a nevhodné materiály

Jaké materiály jsou pro výrobu spodního prádla nejvhodnější a kterým je lepší se vyhnout?

Vhodné materiály a proč?

Nevhodné materiály a proč?

Elastan – často se kombinuje s dalšími materiály, oblíbený pro svoji pružnost.

Bavlna – sice absorbuje vlhkost, ale nedokáže ji odvést pryč od těla.

Nylon – hladký a pevný materiál, který je prodyšný a rychleschnoucí, ideální v kombinaci s dalším materiálem.

Polyester – samotný polyester je málo prodyšný a nedokáže odvést vlhkost od těla. Ideální je v kombinaci s bavlnou, která ho zbavuje jeho nedostatků.

Polyamid – dlouhá životnost a schopnost rychle odvádět vlhkost.

Bambus – přírodní materiál, který pohlcuje vlhkost a je antibakteriální.

Merino vlna – přírodní původ, materiál je prodyšný a antibakteriální, odvádí vlhkost, nezapáchá.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 017 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí