120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Jak si vybrat ponožky a vše kolem nich

Uveřejněno: 01.03.2020
Kategorie: MÓDA , TIPY

Možná si říkáte, proč tolik řečí kolem ponožek. Ale na ponožkách přece záleží. Jen vezměte v úvahu, kolik toho bylo řečeno a napsáno v souvislosti s oblíbeným trendem ponožek v sandálech. Přestože jde o zdánlivou maličkost, každé ráno musíme o ponožkách přemýšlet. A když například holdujeme sportu nebo během dne vystřídáme více různých aktivit, měníme ponožky dokonce vícekrát denně. Podle čeho je tedy vybíráme?

Možná si říkáte, proč tolik řečí kolem ponožek. Ale na ponožkách přece záleží. Jen vezměte v úvahu, kolik toho bylo řečeno a napsáno v souvislosti s oblíbeným trendem ponožek v sandálech. Přestože jde o zdánlivou maličkost, každé ráno musíme o ponožkách přemýšlet. A když například holdujeme sportu nebo během dne vystřídáme více různých aktivit, měníme ponožky dokonce vícekrát denně. Podle čeho je tedy vybíráme?

Správná velikost ponožek

Nejprve je samozřejmě důležité vybrat správnou velikost ponožek. Nevhodně zvolená velikost totiž může mít podobné následky, jako nesprávně zvolená obuv. Zvlášť je třeba dbát i na výběr ponožek do dětských bot pro správný vývin dětských nohou. Malá ponožka je těsná a může způsobit otlaky. Příliš velká ponožka se zase bude na chodidle shrnovat a může tak svému nositeli přivodit odřeniny a bolestivé puchýře.  

Číslování ponožek

  • Ponožky mohou být označeny jednoduchým číslováním. Znamená to, že každému páru ponožek náleží právě jedna velikost a na etiketě je uvedeno pouze jedno velikostní číslo.
  • Další metodou pro značení velikostí ponožek je sdružené číslování. Tak se značí ponožky, které se díky použití elastických materiálů přizpůsobí více velikostem. Na etiketě může být údaj uveden v různých formátech. Jedním z nich je EU značení (například 37-38, 39-42). Další možností je značení pomocí písmen S, M a L. Ta jsme zvyklí vídat také u dalších kousků oblečení.
  • Díky vysoké pružnosti moderních materiálů, ze kterých se ponožky vyrábějí, se ani sdruženého číslování nemusíte obávat. Kvalitní výrobci dbají na to, aby jimi uváděné údaje odpovídaly skutečnosti. Můžete se setkat také s metrickým číslováním v milimetrech nebo anglickým číslováním v palcích. Pokud si nejste jisti svou velikostí, poraďte se s velikostní tabulkou výrobce. 

   

Každý máme sbírku ponožek

V tomto případě si dovolíme tvrdit, že je to určitě pravda. Přestože nebyl proveden žádný speciální ponožkový výzkum. Ponožky jsou prostě součástí našich životů a vlastnit třeba jen dva páry by nedávalo smysl. K čemu nám slouží? Ponožky brání otlačení chodidel v botách, sají pot a poskytují našim nohám zdravé a bezpečné prostředí. Brání rozvoji plísní. Některé speciální materiály umí navíc potlačit množení bakterií, a tak nám poskytnout ještě dodatečnou ochranu před infekcí nebo nepříjemným zápachem. Existují dokonce speciální ponožky pro diabetiky, které nikde netlačí, a tak chrání zdraví svého nositele. Nyní si však pojďme popovídat o běžných ponožkách, které nosíme každý den, a sice do práce, na nákupy, do posilovny nebo si je oblékáme k povalování se na gauči.

  

Ponožková „buď anebo“

  • Krátké nebo dlouhé?

Na velikosti záleží. A na délce také. Ve studených měsících dejte raději přednost vysokým ponožkám, které dosahují až do půli lýtek. Kdo by si taky přál mít sníh za ponožkami, že? Nízké kotníkové ponožky se hodí pro teplejší měsíce v roce. Oblečete si je do pánských i dámských tenisek a zaručeně je využijete i třeba ve fitku. Výběr velikosti se samozřejmě také odvíjí od typu obuvi.

  • Černé nebo bílé?

Každá barevná varianta má svá pro a proti. Černá je prostě klasika. Pokud jsou i ostatní barvy vašeho šatníku spíše tmavší, černými ponožkami rozhodně nic nezkazíte. Bílé ponožky zase působí nevinně a čistě. Hodí se skvěle ke světlému outfitu.

  • Jednobarevné nebo vzorované?

Opět záleží čistě na vás a vašich preferencích. Někdo dává přednost usedlejším jednobarevným variacím. Jednobarevné ponožky se také jednodušeji kombinují s ostatními kousky oblečení. Přestože je dnes móda hodně benevolentní a už zdaleka neplatí pravidlo, že k černým kalhotám patří pouze černé ponožky, jednobarevné ponožky vám přeci jen módní kombinování usnadňují. Na druhou stranu takové veselé ponožky či vtipné ponožky prostě zachrání i ten nejhorší den, no ne? 

Vzorované ponožky jsou trendem posledních několika let. Nejde už jen o jednoduché symetrické vzory. Ponožky s motivy roztomilých postaviček nebo různých přírodních výjevů se staly naprostým hitem. Jestli máte odvahu a rádi vystupujete z davu, klidně po nich sáhněte.

  • Z přírodních nebo syntetických materiálů?

Aby bylo dosaženo potřebné elasticity, ponožky bývají často vyrobeny ze směsových materiálů. Obecně se dá říct, že ponožky s vyšším podílem přírodních materiálů budou nejspíš lépe sát pot (bambusové ponožky, bavlněné ponožky). Nicméně dnešní technologie výroby umělých vláken jsou už na tak vysoké úrovni, že i syntetické materiály se vyznačují velmi příjemnými vlastnostmi při nošení. A některá umělá vlákna jsou přímo určena pro sportovní využití, kde se předpokládá zvýšené pocení. Takže vybírejte dle svého uvážení.

- Doporučujeme vždy volit tu nejvyšší kvalitu, což v překladu znamenají značkoví výrobci. Poté není třeba tolik řešit materiálové složení, jelikož tito výrobci si na kvalitě materiálu svých produktů zakládají.

   

Zajímavosti o ponožkách

Na závěr pro vás máme několik zajímavostí, o kterých jste možná doposud ještě neslyšeli.

  • Věděli jste například, že předchůdcům ponožek se říkalo onuce? Onuce byly pruhy látek, které se omotávaly kolem chodidel, případně také lýtek.
  • První psaná zmínka o ponožkách pochází z 8. století před naším letopočtem z pera řeckého básníka Hésioda.
  • Ponožky znali také již staří Římané.
  • A prvenství na poli pletených ponožek zase nejspíše patří Egypťanům. Začínali jsme zmínkou o ponožkách v sandálech. A zde je důkaz, že tento fenomén rozhodně nepatří pouze do moderní historie, ale sahá mnohem dále. Až do období mezi lety 300 až 500 n. l. První pletené egyptské ponožky totiž byly určeny právě k nošení v sandálech.  

  

Ponožky jsou vlastně takoví kamarádi z nejvzdálenější části těla, kteří na nás zvědavě pokukují vždy, když si zujeme boty. Mnoho lidí je bere na lehkou váhu, ale jak už jsme si několikrát v minulosti řekli, spodní prádlo a ponožky jsou základ, jenž by měl charakterizovat komfort v plné míře. Nešetřete na sobě, zasloužíte si to nejlepší!

 

AUTOR: Matěj Kašpar

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 017 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí