120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Profil značky: Levi's

Uveřejněno: 01.03.2020
Kategorie: MÓDA

Kdo by neznal legendární džíny pětsetjedničky. Jedná se o model Levi's 501, který stál na počátku velké džínové revoluce. Značka Levi Strauss & Co. se do povědomí veřejnosti zapsala právě tímto ikonickým módním kouskem. Dnes už společnost vyrábí nejen džíny, ale rovnou celé kolekce oblečení a spodního prádla. Začněme však hezky od začátku. Kdo byl onen slavný Levi Strauss?

Kdo by neznal legendární džíny pětsetjedničky. Jedná se o model Levi's 501, který stál na počátku velké džínové revoluce. Značka Levi Strauss & Co. se do povědomí veřejnosti zapsala právě tímto ikonickým módním kouskem. Dnes už společnost vyrábí nejen džíny, ale rovnou celé kolekce oblečení a spodního prádla. Začněme však hezky od začátku. Kdo byl onen slavný Levi Strauss?

Levi Strauss: imigrant z Německa, který si splnil americký sen

Malý Levi se narodil 26. února 1829 v Bavorsku ve městě Buttenheim. Měl ještě šest starších sourozenců. Dva roky po smrti svého otce, a sice roku 1946, emigroval do New Yorku. Jeho bratři začali podnikat a mladý Levi se od nich rychle učil. V roce 1853, kdy bylo Levimu pouhých 24 let, jej zlákala zlatá horečka a odcestoval za lepším životem do San Francisca. Jeho sen o zlatě ovšem nespočíval ani tak v drahém kovu, ale spíše ve vidině úspěchu v obchodní sféře. Začal prodávat zboží místním zlatokopům jménem firmy svých bratrů jako zástupce newyorské pobočky. Postupně se osamostatnil a založil vlastní společnost pod stejným názvem, jak ji známe dnes. Následujících 20 let potom budoval své úspěšné obchodní impérium.

Levi Strauss: imigrant z Německa, který si splnil americký sen Malý Levi se narodil 26. února 1829 v Bavorsku ve městě Buttenheim. Měl ještě šest starších sourozenců. Dva roky po smrti svého otce, a sice roku 1946, emigroval do New Yorku. Jeho bratři začali podnikat a mladý Levi se od nich rychle učil.

Zrod modré džínové legendy

Bylo to kolem roku 1872, kdy Levi obdržel dopis od zákazníka z Nevady. Byl jím krejčí Jacob Davis. Krejčího oslovila manželka místního dělníka s požadavkem na ušití kalhot, které jejímu manželovi konečně nějakou chvíli vydrží. Jacob Davis se tedy zamyslel a objevil jedinečný způsob, jak pomocí nýtů zpevnit pracovní kalhoty tak, aby vydržely opravdu velikou zátěž. Neměl však dostatek peněz k patentování svého vynálezu. Proto oslovil právě Leviho Strausse. Ten byl myšlenkou nadšen. Viděl veliký potenciál inovativního řešení a na spolupráci kývnul. Patent jim byl udělen 20. května roku 1873. A tehdy se zrodily legendární modré džíny. Tehdy ani samotní držitelé patentu netušili, jakého věhlasu model Levi's 501 dosáhne. A že se na trhu bude držet minimálně dalších 150 let. Nevypadá to totiž, že by obliba těchto džínsů klesala. Právě naopak.

Bylo to kolem roku 1872, kdy Levi obdržel dopis od zákazníka z Nevady. Byl jím krejčí Jacob Davis. Krejčího oslovila manželka místního dělníka s požadavkem na ušití kalhot, které jejímu manželovi konečně nějakou chvíli vydrží. Jacob Davis se tedy zamyslel a objevil jedinečný způsob, jak pomocí nýtů zpevnit pracovní kalhoty tak, aby vydržely opravdu velikou zátěž.

Značka, která zlákala Marilyn Monroe, Steva Jobse i Kurta Cobaina

Samotný Levi Strauss zemřel v roce 1902. Zanechal po sobě veliké jmění. A také dobře založený byznys. Značka žila dál a získávala na popularitě. Největší pozitivní zlom v propagaci přinesla 50. léta 20. století. Po velké hospodářské krizi se ve společnosti zvedla vlna solidarity s dělnickou třídou. Džíny, do té doby tradiční pracovní oděv, se staly symbolem revolty. Nosili je mladí, bouřliví herci, kteří určovali ráz doby. Patřili mezi ně James Dean a Marlon Brando. Další módní ikonou, která také zpropagovala značku Levi’s v Hollywoodu, byla slavná kráska Marilyn Monroe. Džíny Levi’s oblékla ve filmu Řeka do nenávratna. V osmdesátých letech přichází na scénu mladý vizionář Steve Jobs se svým nezaměnitelným stylem. Kromě pověstného roláku jsou součástí jeho outfitu také kultovní modré pětsetjedničky. Devadesátá léta se zase vezou na hudební a módní vlně grunge v čele s charismatickým Kurtem Cobainem. Vrstvená trička a opět pětsetjedničky. Zdá se, že oblíbené zlatokopecké kalhoty se staly mezigeneračním symbolem revolty a touhy po svobodě.

Značka Levis dnes

Značka vyznává stále stejné hodnoty a ctí odkaz svého altruistického zakladatele. V jejím sortimentu dnes mimo džínsů najdeme také celou kolekci oblečení. Od spodního prádla až po mikiny a bundy. Její móda se vyznačuje klasickými střihy a jasnými liniemi. Jednoduché vzory, tlumené barvy, ležérnost a sportovní elegance. To jsou charakteristické rysy. Kromě toho si značka Levis však i nadále udržuje svůj prosociální a podpůrný charakter. Společnost provozuje rovnou dvě vlastní nadace a finančně podporuje různé oblasti. Odkaz zakladatele tak nežije pouze v kvalitních a nadčasových kouscích oblečení, ale také v solidaritě se znevýhodněnými lidmi.

Máte v šuplíku nějaký kousek od značky Levi’s? Dejte nám vědět do komentářů.

 

AUTOR: Matěj Kašpar

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 013 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí