120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Gigantický výprodej! Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Jaké problémy způsobuje špatná velikost podprsenky

Uveřejněno: 16.04.2023
Kategorie: TIPY

Špatná velikost podprsenky není jenom estetický problém, ale může způsobit i nepříjemné zdravotní problémy. Podívejme se, na co si dát pozor při výběru podprsenky, aby vás netrápila bolest zad a ramen nebo odřená prsa.

Jak poznáte, že nosíte špatnou velikost podprsenky?

Věděli jste, že více než 80 % českých žen nosí špatnou velikost podprsenky? Nákup podprsenky pro mnoho žen bývá stresující záležitost a výsledkem je pak špatně padnoucí podprsenka, která deformuje poprsí i celou postavu.

Jak poznáte, že jste nezvolili správnou velikost podprsenky?

  • Při zvednutí rukou se podprsenka sune nahoru – to znamená, že máte velkou podprsenku.
  • Zapínání podprsenky na zádech je mimo linii prsou, většinou se posouvá směrem nahoru – za to může velký obvod nebo příliš krátká ramínka podprsenky.
  • Košíčky odstávají od prsou – protože jsou příliš velké.
  • Kostice nesedí na svém místě – tady je nejčastěji na vině špatný střih podprsenky.
  • Látka se nepříjemně zařezává, kůže přetéká nebo podprsenka dokonce způsobuje nepříjemné otlaky – za to může malá podprsenka.

Tip: Přečtěte si také, jak vybrat správnou velikost podprsenky, udělejte si konečně jasno ve velikostních tabulkách a nákup podprsenky si pořádně užijte.

Špatná velikost podprsenky může způsobit bolest zad

Majitelky velkých prsou často berou bolest zad jako daň za své vnady, ale pravdou je, že na vině je většinou špatná velikost podprsenky. Špatně zvolená podprsenka má často volný obvod, takže prsa padají dolu a záda se ohýbají do oblouku za nimi.

Naopak pokud vám podprsenka dobře sedí, většinu váhy prsou nese právě obvod podprsenky. Košíčky potom prsa správně podepřou a udrží na svém místě, takže bolest zad odezní a vaše silueta navíc bude vypadat o dost líp.

Pro velká prsa je vhodné, aby byl obvod podprsenky vyrobený z pevnějšího materiálu a zapínal se na tři háčky. Díky tomu zůstane i při pohybu na svém místě a i když vám možná vyrobí malý faldík, podrží ňadra tam, kde mají být. A obvod správné velikosti umožní i majitelkám větších ňader nosit třeba i podprsenky bez ramínek.

Pozor také na příliš těsný obvod

Při nákupu podprsenky se zaměřte i na to, jestli není obvod příliš těsný. Malá podprsenka s příliš těsným obvodem může velmi nepříjemně svírat hrudník, tlačit na žebra a pokud to s jeho těsností opravdu přeženete, může se vám také hůře dýchat.

Je to zkrátka podobné, jako když ženy v minulosti nosily příliš těsné korzety, které jim sice zajistily útlý pas, ale také byly příčinou častých mdlob.

Nevhodná podprsenka jako příčina migrény

Kromě bolesti zad může špatně padnoucí podprsenka způsobit také bolest ramen a šíje. A je známé, že bolavá šíje může být jednou z příčin migrény.

Bolest ramen způsobují nejčastěji zařezávající se ramínka a vůbec nezáleží na velikosti prsou, i když samozřejmě větší ňadra jsou k tomuto problému náchylnější. Ramínka k podprsence by měla mít správnou délku, takže se nebudou zařezávat a vyzrajete tak i na padající ramínka, která umí být pěkně nepříjemná.

Řešením mohou být širší ramínka k podprsence. Díky tomu se váha prsou rozloží, takže vám ramínka nezpůsobí nepříjemné otlaky.

Bolet mohou i samotná prsa

Další nepříjemností, co způsobuje špatná podprsenka, může být bolest prsou. Prsa mohou samozřejmě bolet sama o sobě, závisí to třeba na hladině hormonů a menstruačním cyklu. Některé ženy jsou navíc k bolesti prsou náchylnější než jiné.

Špatně padnoucí podprsenka s košíčky menšími, než potřebujete, může prsa nepříjemně mačkat a vy se pak netěšíte na nic jiného, než že se tohoto mučícího nástroje po příchodu domů konečně zbavíte. Častěji bolest prsou způsobují špatně sedící podprsenky s kosticemi, které se mohou do prsou nepříjemně zabodávat a tlačit.

Pozor si dejte i při výběru sportovní podprsenky. Ta by měla poskytovat dostatečnou oporu i při divokých výskocích a tom nejnáročnějším pohybu, ale špatně zvolená podprsenka na sport ňadra příliš mačká a může způsobovat právě bolest prsou.

Nepříjemné otlaky od špatně padnoucí podprsenky

Špatná velikost podprsenky, především malá podprsenka, dokáže způsobit nepříjemné otlaky na nejrůznějších místech. Nejčastější jsou otlaky od zařezávajících se ramínek. Pokud takto nevhodnou podprsenku nosíte často, může se měkká tkáň na ramenou dokonce trvale deformovat a na ramenou pak vznikají nevzhledné prohlubně.

Příliš těsný obvod nebo špatně padnoucí kostice zase způsobují nehezké otlaky na hrudníku, které mohou vyústit až ve vznik opruzenin. A samozřejmě nezapomínejme ani na estetické hledisko – to poslední, co chcete, aby váš partner po rozepnutí podprsenky viděl, jsou červené pálící proužky a pomačkaná kůže.

Nevhodná podprsenka může způsobit odřená prsa

Od otlaků je pak už jen krůček k odřeninám a odřená prsa jsou opravdu nepříjemná záležitost, které byste se měli vyhnout. Opět bude na vině především malá podprsenka, ale také podprsenka špatně padnoucí.

Při nákupu podprsenky se tak zaměřte především na správnou polohu kostic. Ty by měly po celé délce dosedat na kůži a prsa jakoby obejmout. To znamená, že do prsou nebudou v podpaží ani uprostřed hrudníku bodat a odírat je.

Nejedná se jen o estetický problém, ale v podpaží se nacházejí mízní uzliny, které pomáhají tělu filtrovat odpadní látky. Pokud na ně budou kostice nepříjemně tlačit, může dojít k jejich zvětšení a narušení látkové výměny.

Řešením může být nošení podprsenky bez kostic, ale i u těch si dejte pozor na výběr správné velikosti, aby měla vaše ňadra dostatečnou oporu.

Tip: Více než odřená prsa vás trápí odřená stehna? Tímto neduhem především v letních měsících trpí mnoho žen, proto jsme pro vás sepsali hned 5 tipů, jak se odřeným stehnům vyhnout.

Svědění a alergické reakce

Mezi problémy způsobené podprsenkou patří samozřejmě také svědění nebo dokonce alergické reakce na nevhodný materiál. Pokud víte, že patříte mezi citlivější jedince, raději se vyhněte krajkovým podprsenkám a vsaďte na přírodní materiály.

Vyzkoušet můžete například bavlněné nebo bambusové podprsenky. Nemusíte se ale bát neforemných kousků, jejich design odpovídá současné módě, navíc nabízí opravdový komfort při nošení. Bambusové podprsenky seženete například u české značky Gina, která se zaměřuje na výrobu udržitelného spodního prádla.

Špatně padnoucí podprsenka vám sráží sebevědomí

V neposlední řadě má špatná velikost podprsenky nezanedbatelný vliv na celkový vzhled vaší postavy. Nevhodná podprsenka způsobí, že vaše prsa padají k zemi, vypadají menší, máte svěšená ramena a záda se vám kulatí. Naopak správná velikost podprsenky vám okamžitě zvedne sebevědomí, umístí ňadra na správné místo, zdůrazní je a vy díky tomu můžete vypadat štíhlejší.

Dobře vybraná podprsenka také může omezit účinky gravitace. Prsa totiž tvoří pouze tuková tkáň a posilování prsních svalů, které se nachází pod ní, příliš velké účinky proti poklesu prsou nemá. Poprsí na svém místě drží především kůže, která přirozeně s vyšším věkem ztrácí elasticitu a povoluje. Špatná velikost podprsenky prsa nepodpoří a kůže v dekoltu může zbytečně příliš povolit.

Nezáleží na tom, jestli zvolíte podprsenku s kosticemi nebo bez, podprsenku vyztuženou nebo ne, push-up verzi nebo minimalistickou trojúhelníkovou podprsenku. Důležité je především to, jak se v daném kousku cítíte.

Nezapomínejte ani na to, že vaše postava a prsa se v čase mění, proto je důležité věnovat správné velikosti podprsenky pozornost při každém nákupu. Nevhodná podprsenka je totiž často horší, než žádná.


zdroj: unsplash.com

Trpíte-li bolestmi zad, ramen nebo migrénou, může být na vině špatná velikost podprsenky.

zdroj: pixabay.com

Kostice podprsenky by měly přiléhat těsně k tělu a kopírovat tvar prsou, aby nezpůsobovaly odřená prsa.

zdroj: pixabay.com

Nevhodná podprsenka může podkopat vaše sebevědomí.


zdroj: pixabay.com

Při nošení podprsenky byste žádnou bolest cítit neměli.

zdroj: unsplash.com

Zařezávající se ramínka mohou způsobovat nepříjemné otlaky.

zdroj: unsplash.com

Když zvednete ruce, podprsenka by měla zůstat na svém místě – jinak nosíte špatnou velikost.

zdroj: unsplash.com

Jestli máte citlivou kůži, spolehněte se na podprsenky z přírodních materiálů.

zdroj: unsplash.com

Sportovní podprsenka prsům poskytne oporu, ale neměla by je příliš mačkat.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 020 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí