120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Odkud pochází merino vlna, jak se vyrábí a proč je oblečení z merino vlny tak oblíbené?

Uveřejněno: 28.12.2023
Kategorie: MÓDA

Vydejte se za poznáním merino vlny. Seznámíme vás s její historií, způsobem zpracování a nezapomeneme připomenout, jakými unikátními vlastnostmi se merino látka pyšní. Na nic si nehrajeme, a tak vám také řekneme, že i merino vlna má své nevýhody.

ovce s jehnětem na zelené louce

zdroj: freepik.com

Historie merino vlny: ze Španělska do Austrálie

Merino vlna si získala srdce mnoha lidí po celém světě zejména svojí kvalitou, která se na vysoké úrovni drží již po staletí. Je měkčí, teplejší a lehčí než jiná vlna. A právě tyto vlastnosti z ní dělají oblíbený materiál i po více než 500 letech.

Unikátní plemeno ovce zvané merino

Plemeno merino je známé tím, že má tu nejměkčí vlnu. V průběhu staletí se ovce šlechtily tak, aby jejich vlna byla stále měkčí a měkčí. Merino ovce jsou houževnaté a odolné. Proto mohou přežít i v takových zeměpisných oblastech, ve kterých by se jiným plemenům nedařilo. Bez obtíží přežívají jak v mrazivých zimách Jižního ostrova na Novém Zélandu, tak v parných vedrech australského vnitrozemí.

Plemeno merino, které se chová pro vlnu, se od ovcí chovaných na maso liší zejména svojí velikostí. Je menší, ale přesto má až třikrát „huňatější“ vlnu. Ostatně stačí, když se na merino ovci podíváte. Vypadá, jako by na sobě měla svetr, který jí je o pár čísel větší.

Merino ovce se původně chovaly ve Španělsku

Přestože si dnes plemeno merino většina lidí pojí zejména s Austrálií a Novým Zélandem, málokdo ví, že jeho domovinou je Španělsko, kam jej ve 13. století dovezl severoafrický kmen Berberů. Zhruba 400 let bylo Španělsko hlavním producentem této jemné vlny. Vyváželo ji do zbytku Evropy. Vlněný průmysl přinášel do španělské pokladny tolik peněz, že se vyvážení merino ovcí až do 18. století trestalo smrtí.

Monopol Španělska ukončily napoleonské války, a tak se ovce dostaly i do dalších zemí, například do Jižní Afriky. Z Jižní Afriky přivezl stádo ovcí do Austrálie v roce 1788 John MacArthur. Z původních 70 ovcí plavbu přežilo jen 28 kusů. Po 22 letech se jich v Austrálii páslo již 34 000 kusů a o dalších 20 let později se jejich počet rozrostl na neuvěřitelné 2 miliony. John MacArthur je známý jako otec australského merino průmyslu.

V současné době se Austrálie pyšní na světě nejpokročilejšími metodami na získávání i zpracování merino vlny. V této zemi byste našli na 60 000 farmářů, které živí merino průmysl. O kvalitní vlnu, která se expeduje do světa, se stará na 20 000 vyškolených třídičů vlny. Mnoho farem je rodinných a řemeslo se zde dědí z generace na generaci.

detail hlavy ovce

zdroj: freepik.com

Jak se vyrábí a zpracovává merino?

Zpracování ovčí vlny probíhá v několika krocích:

  1. Stříhání – stříhání vlny je prvním krokem. Ovce se obvykle stříhají 1krát až 2krát ročně, a to v létě. Stříhá se šetrně strojkem nebo speciálními nůžkami.
  2. Třídění – vlna se třídí a odstraňují se z ní všechny nečistoty.
  3. Praní – vlna se pere ve velkých bubnech, plných vody a mýdla. Díky tomu se z vlny odstraní veškeré zbytky nečistot.
  4. Mykání – po vyčištění se vlna myká. Vkládá se do velkých kovových válců, kde se rozvolňuje drátěnými kartáči. Vlákna se rozčesávají tak, aby šla stejným směrem.
  5. Předení – pomocí ručního nebo strojového předení se vlákna přeměňují na pevnou přízi.
  6. Barvení – pokud to výrobce požaduje, ovčí vlna se barví. Namáčí se v teplé vodě nebo v octové směsi s barvivem.
  7. Tkaní nebo pletení – posledním krokem je tkaní nebo pletení příze do merino látky, ze které se následně šije oblečení, ale také přikrývky nebo koberce.

Při výrobě merino látky se nepoužívají žádná chemická ošetření. Jde tedy o přírodní, udržitelný a biologicky odbouratelný materiál.

Vlastnosti vlněného oblečení z merino vlny

Oblečení z merino vlny je tzv. funkční. Při výběru funkčního oblečení můžete zvolit syntetické materiály, nebo dáte přednost přírodnímu původu. Každý typ sportovního oblečení se hodí pro jiné situace.

  • Sportovní oblečení ze syntetiky – je ideální na léto a sporty, při kterých se hodně zapotíte (běh, fitko atd.).
  • Sportovní oblečení z merino vlny – hodí se pro méně „potivé“ sporty, například turistiku nebo lezení. Perfektní volba pro chladné dny.

Merino vlna a termoregulace

Struktury vláken merino vlny obsahují něco jako vzduchové kapsy, které fungují jako izolant. V létě vás dokáže merino oblečení mírně ochlazovat, v zimě udržuje teplo, které produkuje vaše tělo. Termoregulační vlastnosti merino látky stojí na chemické reakci mezi vlněným materiálem a pokožkou.

Merino dokáže z pokožky odvádět vlhkost, kterou vydává do okolí. Při tomto procesu spotřebovává energii, a tím pokožku ochlazuje. Na druhou stranu ale také dokáže vlhkost absorbovat, čímž uvolňuje teplo, a tak vás spodní prádlo, ale i jiné oblečení z merino vlny hřeje. Oblečení z merino vlny vás ochrání před UVA i UVB paprsky slunečního záření.

mladá žena v bílém oblečení cvičící jógu venku na sněhu

zdroj: freepik.com

Oblečení z merina perfektně odvádí vlhkost

Merino vlna dokáže díky své struktuře odvést vlhkost od těla. Vlhkost nemá čas na to, aby mezi oděvem a pokožkou kondenzovala, takže na sobě nenosíte vlhké oblečení, které by vás studilo. Unikání způsob odvádění vlhkosti je založený na struktuře vlákna.

Struktura merino vlákna je dvojí:

  1. Vnitřní, hydrofilní část – dokáže na sebe vázat vodu.
  2. Vnější, hydrofobní část – je pokrytá lanolinem (přírodní mazivo) odpuzujícím vodu.

Fungování merino vláken si představte jako trubku, kterou se voda nasákne do vnitřního kanálku, jenž ji odvede ven do okolí. Díky impregnaci lanolinem nemá vlhkost šanci se dostat zpět.

Věděli jste: merino vlákna dokážou pojmout velký objem vody, až 35 % hmotnosti vlákna. U bavlny se toto číslo pohybuje jen okolo 20 %.

Merino vlna je jako vaše druhá kůže

Další předností merino vláken je perfektní pružnost. Dokážou se přizpůsobit křivkám vašeho těla. Jakýkoliv pohyb je dovolený. Vlákna vlny jsou přirozeně pružná a elastická. Dokážou se natáhnout až o 30 % a následně se vrátit do svého původního tvaru. Pružnost merino vláken je až 1 000krát větší než u jiných vláken.

mladá žena cvičící jógu venku během podzimu

zdroj: freepik.com

Zélandská vlna pohlcuje pachy a je antibakteriální

Merino vlna umí pohlcovat pachy, takže oblečení z této ovčí vlny nezapáchá, ani když se sebevíce zpotíte. Nemusíte jej tak často prát, stačí jej dát jen vyvětrat. Vlákno merino vlny se při nošení neustále „ošoupává“, a tak se částečně čistí. Při silném pocení můžete z oblečení cítit lanolin, který má vlastní specifický odér, který může někomu vadit.

Vlákna z merino vlny jsou antistatická, nepřitahují prach a ani mikroby. Zmiňovaný lanolin je navíc do určité míry antibakteriální, takže nepodporuje výskyt bakterií a mikroorganismů.

Dlouhá životnost

Přestože je investice do merino spodního prádla nebo oblečení o něco vyšší v porovnání se syntetikou, odměnou vám bude perfektní odolnost materiálu. Merino vlákna chrání keratin, což je bílkovina odolná vůči mechanickým a chemickým faktorům. Merino vlákno můžete ohnout tam a zpět 20 000krát a nepoškodí se. Bavlna bez poškození přežije 3 000 ohybů a hedvábí jen 2 000.

To nejjemnější pro vaši pokožku

„Nebude mě oblečení z merino vlny kousat?“ To záleží na průměru vláken. Čím menší průměr, tím jemnější vlákno. Klasické vlněné oblečení se obvykle vyrábí z vláken silných 27 až 50 mikronů, což může citlivou pokožku kousat. Jemná merino vlákna mohou mít objem mezi 11 až 24 mikrony. Jde tedy o jemné a nadýchané vlákno, příjemné pokožce. Pokud chcete nosit kalhotkypodprsenky či boxerky z merino materiálu, chtějte ten nejjemnější, který je k dostání.

Věděli jste: průměr lidského vlasu se pohybuje od 45 do 90 mikronů.

pohled zezadu na štíhlou ženu s hezky tvarovanými hýžděmi v kalhotkách

zdroj: freepik.com

Existují nějaké nevýhody merino látky?

U merino vlny převažují výhody nad nevýhodami. Nelze ale říci, že by tato ovčí vlna neměla žádná negativa. Přeci jen se jedná o vlnu, a pokud má někdo skutečně citlivou pokožku, nemusí mu být ani nejjemnější merino vlákno příjemné.

Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní materiál, má merino vlna v porovnání se syntetickými materiály kratší životnost. Na druhou stranu se ale přirozeně rozloží. Další nevýhodou je opět ve srovnání se syntetickými materiály vyšší pořizovací cena.

Kam vyrazit v merino oblečení?

Díky svým termoregulačním vlastnostem můžete oblečení z merino vlny nosit celoročně. V létě vás ochrání před škodlivými slunečními paprsky. Navíc vás do jisté míry ochlazuje nebo alespoň chrání před přehříváním. V zimě byste měli funkční oblečení a spodní prádlo z merino vlny obléknout proto, že od těla odvede pot, ale přitom neodvádí teplo. Udržuje vás tedy v teple a v suchu.

Merino oblečení je k dostání jak v dětské verzi, tak pro dospělé. Obecně se doporučuje pro takové sporty, ve kterých se očekává menší intenzita pohybu. To znamená, že se nedoporučuje na běhání nebo běžkování, ale například pro turistiku, lezení, via ferraty a podobně. Samozřejmě své uplatnění najde také v chladnějších podmínkách při vysokohorské turistice, lyžování nebo skialpinismu.

mladý muž v khaki bundě na túře v zasněžených horách

zdroj: freepik.com

Z merino vlny se vyrábí spodní prádlo, dámsképánské ponožky, trička, mikiny, ale také zateplené bundy. Při vrstvení oblečení je nejlepší jej používat jako druhou vrstvu. První tvoří oblečení ze syntetiky, které dobře odvede pot, druhou vrstvu tvoří merino, jež hřeje a absorbuje vlhkost.

Z hlediska gramáže se pro letní období volí oblečení s gramáží materiálu mezi 120 až 150 g/m². V zimě je nejlepší sáhnout po materiálech s gramáží okolo 200 g/m². Druhá vrstva oblečení by měla být z materiálu o gramáži zhruba 200 g/m².

Jak prát merino?

Při praní oblečení z merina se držte především doporučení výrobce, které najdete na štítku. Při praní v pračce se doporučuje teplota vody maximálně 30 °C. Ideální je praní na program Vlna, který je k tomuto materiálu šetrný. Zároveň odstřeďuje na nižší otáčky.

Oblečení z merino vlny perte obrácené naruby a při praní nepoužívejte aviváž. Můžete prát v prostředku, který obsahuje lanolin. Merino oblečení nepatří do sušičky!

Merino oblečení není potřeba prát nijak často. Lanolin má samočisticí úpravu, takže merino vlnu nemusíte prát v takové frekvenci jako jiné oblečení. Jestliže vás merino oblečení škrábe, zkuste jej vyprat v lanolinové lázni.

Jak si vybrat kvalitní merino materiál?

Na kvalitě merino oblečení se odráží gramáž materiálu, ale také jemnost vláken. Z hlediska gramáže se merino látka dělí na:

  • zimní – 210 – 250 g/m²,
  • letní – 130 – 150 g/m²,
  • celoroční – 180 – 200 g/m².

Síla vlákna se odráží na tom, jak jemný materiál bude.

  • Hrubá vlna - 23–24,5 µm, používá se na šití kabátů, dek a oblečení, které nepřijde přímo na tělo.
  • Střední vlna - 19,6–22,9 µm, používá se například na lůžkoviny.
  • Fine vlna - 18,6–19,5 µm, šijí se z ní trika, mikiny, svetry, ponožky a dětské oblečení.
  • Superfine vlna - 15–18,5 µm, ideální pro dětské oblečení, které přijde rovnou na tělo.
  • Ultrafine vlna - 11,5–15 µm, nejjemnější materiál, který se používá pro šití spodního prádla.

Výhody a nevýhody merino vlny v kostce

Přehledně o merino vlně.

Výhody Nevýhody
Termoregulace – v létě brání přehřívání a chrání před UV zářením. V zimě udržuje tělo v suchu a v teple. Kratší životnost – oproti syntetice má merino vlna kratší životnost.
Odvádí vlhkost – odvede od těla vlhkost, takže látka nestihne navlhnout. Jste v suchu. Vyšší pořizovací cena – za tento přírodní materiál zaplatíte více peněz v porovnání s umělými materiály.
Přírodní původ – je biologicky odbouratelná. Nejjemnější pokožce nemusí vyhovovat – jestliže máte velice citlivou pokožku, není vyloučené, že vás bude i jemná merino vlna škrábat.
Vysoká odolnost – merino vlna je odolnější než bavlna nebo hedvábí. Její vlákno můžete ohnout až 20 000 krát. Je pružné a vždy se vrátí do původní velikosti. Nevytahuje se. Nepatří do sušičky – merino vlnu nesmíte sušit v sušičce.
Je antibakteriální – tím, že odvádí vlhkost, nevytváří vlna prostředí pro množení bakterií a mikroorganismů. Brání také vzniku zápachu. Proto oblečení z merino vlny ani po zpocení nezapáchá.
Příjemné na dotek – oblečení se šije z těch nejjemnějších vláken, a tak se může zdát, že místo vlny nosíte hedvábí.

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 016 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí