120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Velký průvodce jednotlivými střihy spodního prádla pro muže i ženy 

Uveřejněno: 16.01.2023
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST , TIPY

Spodní prádlo se nosí ze zdravotních a hygienických důvodů. Chrání vaši pokožku před bakteriemi a plísněmi, které se dobře množí na špinavé a zpocené pokožce. Abyste se ve spodním prádle cítili pohodlně, je potřeba sáhnout po správném střihu i materiálu. Každá situace si totiž žádá něco jiného. Prádlo pro běžné nošení bude vypadat úplně jinak než prádlo pod společenský oděv nebo pro intimní chvilky. Jaké základní druhy a střihy spodního prádla pro muže a ženy existují? 

  

zdroj: magazinzena.cz

Nejoblíbenější střihy dámských podprsenek 

Na trhu je k dostání několik druhů podprsenek. Jak vybrat tu nejvhodnější? Při výběru je nejdůležitější zohlednit velikost, tvar i pevnost ňader. Kromě toho je důležitá také příležitost. Například sportování a kojení si žádají speciální druhy spodního prádla. Správně vybraný střih podprsenky vám zvýší sebevědomí, ale má také zdravotní přínosy. Díky vhodné velikosti a střihu se nemusíte obávat bolesti zad, která mnohdy souvisí právě s nevhodně zvoleným spodním prádlem.

Podprsenky podle typu výztuže 

Než se seznámíte s konkrétními střihy podprsenek, je dobré vědět, že se od sebe toto spodní prádlo odlišuje typem výztuže.

  • Nevyztužené podprsenky – mají měkké košíčky, a tak se snadno přizpůsobí tvaru prsou. Obvykle se šijí jen z jedné vrstvy materiálu. Nejčastěji se používá krajka, bavlna a mikrovlákno. Košíčky mohou, ale také nemusejí mít kostice. Nevyztužené podprsenky bez kostic jsou vhodné pro mladé dívky nebo těhotné a kojící ženy. Vzhledem k tomu, že jejich nošení pohodlné, hodí se i „na doma“. Nevyztužené podprsenky s kosticemi dodají prsům oporu, ale zachovávají jejich přirozený tvar. Sáhnout by po nich měly ženy s větším poprsím. 

  • Polovyztužené podprsenky – vyztužení najdete pouze ve spodní části košíčku. Horní část je bez výztuže, takže je měkká a poddajná. Obvykle je tvořená krajkou, výšivkou nebo lesklými aplikacemi. Po polovyztužené podprsence mohou sáhnout ženy s různou velikostí poprsí. Díky spodnímu vyztužení dostanou ňadra hezký tvar, ale v horní části jim nepřibývá na objemu. Horní část se přizpůsobí plnosti a tvaru ňader. 

  • Vyztužené podprsenky – patří k nejoblíbenějším. Košíčky se šijí z více vrstev měkkého materiálu, takže jsou pevnější a dokážou ňadra optimálně tvarovat. Košíček mohou tvořit tři díly. Tomuto střihu se říká T-střih. Dále může být košíček pouze z jednoho kusu pěnového materiálu, takže je hladký.  Existují také tzv. moldované košíčky, což znamená, že jsou pevně vyztužené. Vyztužené podprsenky vytváří pevný a pěkný vzhled poprsí a mohou je nosit ženy s menším i větším poprsím. Košíčky prsa zcela zakrývají. Vyztužené podprsenky jsou k dostání v celé řadě provedení. 

1. Střih podprsenky Push-up 

Push-up je speciální střih s vycpávkami a kosticemi. Díky tomu se ňadra krásně nadzvednou a perfektně drží tvar. Jde o výborný střih pro ženy s menším nebo středním poprsím. Vytváří efekt hlubokého dekoltu. K dostání jsou v provedení s pevnými nebo vyjímatelnými vycpávkami. I menší ňadra mohou díky vycpávkám vypadat plnější a pevnější. Perfektně se hodí do triček s V výstřihem.

Typy vyztužení 

Výztuže v Push-up podprsenkách mohou být různé. K dostání jsou střihy s vyjímatelnými vycpávkami, které se nejčastěji vyrábí z látky. V případě nevyjímatelných vycpávek se používá pěna, nejčastěji silikon, který se dokáže ňadrům dokonale přizpůsobit a působí přirozenějším dojmem. Push-up podprsenky mají různé střihy i hloubky košíčků, a tak se hodí pro každou příležitost.

zdroj: unsplash.com

2. Střih podprsenky balkonetka 

Balkonetky se také označují jako bardotky. Jsou to podprsenky balkonového střihu nebo půlové podprsenky. Svým provedením se řadí mezi Push-up podprsenky. Pro toto provedení jsou typické rovnější, tedy horizontální okraje košíčků a ramínka, která jsou dále od sebe. Často se setkáte také s vyšším středem, což znamená, že je kostice mezi ňadry vyšší. Díky tomuto střihu se prsa pozvednou nahoru, mají zaoblený tvar a vytvoří přitažlivý dekolt. Balónového tvarování ňader je dosaženo pomocí Push-up vycpávek. 

Balkonetka je ideální střih pro méně pevné poprsí. Vyhnout by se mu však měly ženy s užšími či spadlými rameny. Kvůli usazení ramínek by mohla z užších ramen sjíždět. Vzhledem k tomu, že podprsenky bývají po obvodu opatřeny silikonovým páskem, je možné nošení i bez ramínek (pokud to střih dovoluje). Balkonetku tedy můžete nosit třeba pod topem bez rukávů nebo do hlubokých výstřihů. Pro dámy, které mají plnější poprsí, jsou dostupné balkonetky se zdvojenými košíčky. 

K dostání jsou tzv. halfbarodt, které kombinují střih vyztužené podprsenky a bardotky. Švy košíčků jsou rovné. Košíčky mají otevřený střih. Halfbardot jsou vhodné pro běžné nošení.

zdroj: prozeny.cz

3. Střih plunge 

Podprsence plunge se říká také dekoltka. Jak již název napovídá, hodí se především do větších výstřihů, a to díky nízkému středu mezi košíčky. K dostání jsou střihy pro větší i menší ňadra. Podprsenky pro menší ňadra disponují vycpávkami, které prsa tlačí lehce k sobě, a tak vytvoří krásný a plný dekolt. Dekoltka pro větší ňadra nemá vycpávky. Střih si vystačí s objemem ňader, ze kterého vykouzlí přirozený plný dekolt. Prsa jsou v podprsence lehce stlačena na sebe, takže vyplní celou přední linii poprsí.

4. Střih full cup 

Je opakem střihu plunge. Na rozdíl od něj má vyšší střed a uzavřenější košíček. Tyto podprsenky jsou nejoblíbenější u žen, které mají větší poprsí. Ňadrům dodají dostatečnou oporu a pohodlí. K dostání jsou ve vyztuženém i nevyztuženém provedení. Dokážou mistrovsky skrýt asymetrii poprsí. Dámy, které mají propadlý nebo vystouplý hrudník, by se měly mít na pozoru, protože je středová kostice může tlačit.

5. Střih podprsenky bez ramínek 

Podprsenkám bez ramínek se také říká bandeau. Nosí se především do topů s tenkými ramínky nebo do oblečení s holými rameny. Jde o samodržící podprsenky, které na těle drží díky silikonu. K dostání jsou v několika provedeních. 

Mohou mít klasické košíčky s širším obvodovým pásem a zapínáním na zádech. Obvod je opatřený silikonovým páskem. Další možností jsou tzv. nalepovací podprsenky, které mají v košíčkách silikonovou vrstvu. Jednoduše se tedy nalepí na ňadra a zapínají se vepředu. Jsou skvělou volbou do šatů s hlubokým zádovým výstřihem. Podprsenky bez ramínek jsou vhodné pro dámy se středně velkým a drobnějším poprsím.

zdroj: unsplash.com

6. Trojúhelníkový střih podprsenky 

Trojúhelníkovým podprsenkám se říká také bralette. Patří do kategorie nevyztužených podprsenek. Podle střihu mohou, ale také nemusí mít kostice. Původně byly určeny pro menší prsa, dnes jsou ale k dostání také pro majitelky větších ňader. Některé braletky mají zapínání vzadu, jiné zapínání nemají vůbec a oblékají se přes hlavu. V takovém případě mohou sloužit jako atraktivní top. Trojúhelníkové podprsenky vyzdvihují přirozený tvar poprsí. Nejčastěji se vyrábí z tylu nebo krajky.

zdroj: unsplash.com

7. Střih podprsenky pro zmenšení ňader 

Hlavním posláním zmenšovacích podprsenek je optická redukce poprsí. Jsou určeny pro dámy, které mají velká ňadra. Podprsenky mají speciální střih. Košíčky ňadra zpevní a stáhnou. Dámské spodní prádlo má pevně přišitá široká ramínka, vysoký střed a široké boky. Zpravidla se zapínají na více háčků, což zajistí maximální oporu.

8. Sportovní podprsenka 

Jak lze poznat z názvu, sportovní podprsenka je nepostradatelným parťákem na sport. K dostání je ve dvou provedeních: kompresní a nekompresní. Kompresní se přetahuje přes hlavu a vyztužení představuje pouze podpůrná guma pod prsy. Je vhodná především pro ženy s menšími ňadry a pro méně náročné aktivity. Dámy s větším poprsím by měly sáhnout po nekompresních podprsenkách, které se svým vzhledem podobají klasickým podprsenkám, protože mají košíčky. 

Sportovní podprsenky pomohou ňadra udržet na svém místě, takže zbytečně nenamáháte prsní vazy a předcházíte zbytečnému povisnutí. Obvykle se sportovní podprsenky šijí z funkčních materiálů, ale k dostání jsou také podprsenky bavlněné. Sportovní podprsenky mohou, ale také nemusejí mít zapínání. Můžete si vybrat, zda chcete mít zapínání vpředu nebo vzadu. Rovněž jsou k dostání kousky s různými typy ramínek.

 

zdroj: unsplash.com

9. Kojicí podprsenky 

Neobejdou se bez nich maminky, které kojí. Na první pohled jsou těhotenské podprsenky k nerozeznání od klasických. Mají košíčky i nastavitelná ramínka. Jsou k dostání v různých barvách i designech. Největší odlišnost je ve střihu košíčků. Košíčky jsou dvojité a v horní části mají háček. Při kojení lze košíček „odháčkovat“ a nakrmit miminko. Odpadá tedy sundávání ramínka nebo celé podprsenky. Podprsenky pro kojení poskytují během tohoto náročného období ňadrům potřebnou oporu. Košíčky jsou navrženy tak, aby se do nich pohodlně vešly i kojicí vložky.

Dámské kalhotky: z jakých střihů můžete vybírat? 

Stejně jako u podprsenek, také u kalhotek je důležité zvolit správný střih a velikost. Jen správně vybrané spodní prádlo vám poskytne dokonalý komfort. Střih kalhotek vybírejte podle oblečení, ale také podle příležitosti. K dostání jsou nejrůznější tvarovací kalhotky, které dokážou opticky pomoci s nedokonalostmi kolem bříška, stehen a zadečku. Pod přiléhavé oblečení je nejlepší zvolit bezešvé kalhotky, jejichž lemy jsou řezané laserem, takže se netřepí a nepotřebují další začištění.

1. Klasické kalhotky

Klasický střih kalhotek zakrývá celý zadeček a v zadní části nemá středový šev. Tyto kalhotky jsou oblíbené pro každodenní nošení, jelikož dobře sedí jakékoliv postavě. K dostání jsou modely s různou výškou pasu. Mohou sahat do pasu nebo končit pod pupíkem. Podle toho se dělí na: 

  • nízké, 

  • střední, 

Sahají po nich ženy všech věkových skupin. Nevýhodou je, že se mohou rýsovat pod obepnutým oblečením. Jestliže chcete kalhotky „neviditelné“, zvolte střih bezešvých kalhotek.

zdroj: unsplash.com

2. Panty neboli hipster 

Tyto kalhotky se nazývají také jako boxerky. Na bocích jsou širší a mohou mít i zvýšený pas. Sluší všem ženám včetně těch, které mají širší boky. Od klasických kalhotek se liší tím, že mají v zadní části středový šev, který pomáhá vyrýsovat obě půlky zadečku. Vzhledem k tomu, že jsou některé střihy rovné, může se zdát, že mají kalhotky malou nohavičku. Jde o komfortní střih, po kterém mohou sáhnout i ženy s chlapeckou postavou, jelikož kalhotky opticky rozšiřují boky.

  

zdroj: unsplash.com

3. Brazilky 

Brazilky, kterým se také říká Cheeky, jsou ideálním kompromisem mezi klasickými kalhotkami a tangy. V zadní části jsou vykrojené jen do půlky zadečku, takže jej z části zakrývají. Tento rafinovaný druh kalhotek dokáže vykouzlit neuvěřitelně sexy pozadí. Okraje na zadní straně nebývají lemované, takže jsou kalhotky pod oblečením takřka neviditelné. Obvykle mají zadní šev, který tvaruje pozadí. Vzhledem k tomu, že brazilky zadeček opticky zakulacují, jsou oblíbené u žen s menším pozadím. Nesmírně atraktivní jsou v krajkovém provedení.


zdroj: unsplash.com

4. Tanga 

Nosí se především pod světlé a upnuté oblečení. Přední část tvoří trojúhelník a zadní je zúžená na minimum. Podle provedení zadní části si můžete vybírat mezi tangy, které mají vzadu látku ve tvaru V, jež se postupně zužuje, nebo minimalistický pásek. Tanga by měly nosit především štíhlé ženy s pevným zadečkem. Tanga totiž odhalí jakoukoliv nedokonalost pozadí.

  

zdroj: unsplash.com

5. Zeštíhlující kalhotky 

Jde o druh kalhotek, kterým se někdy říká nohavičkové. Záleží na střihu. Zeštíhlující kalhotky mají vysoký pas, který formuje boky, bříško a zadeček. Některé mohou mít i různě dlouhé nohavičky, které se postarají o tvarování stehen. Obvykle se oblékají pod těsné společenské šaty, ale chybu neuděláte ani v případě, kdy je oblečete pod legíny. Vaše hýždě i stehna budou vypadat pevnější. Tyto kalhotky se obvykle vyrábí z elastických materiálů a musí perfektně sedět na těle.

6. Dámské trenýrky 

Svým střihem se kalhotky podobají pánským trenýrkám. Dámské trenýrky mají široké nohavičky a gumu v pase. Jde o nejkomfortnější střih dámského spodního prádla, který se nejčastěji nosí na doma, ale můžete v něm i spát. V horkých letních dnech je můžete nosit místo šortek. Často jsou k dostání v kolekci s pánskými trenkami, a tak můžete s partnerem nosit „stejné“ spodní prádlo.

zdroj: trenyrkarna.cz

Základní druhy pánského spodního prádla 

Stejně jako dámy mají celou řadu střihů kalhotek, tak i pánové mohou vybírat z nejrůznějších střihů pánského spodního prádla. Střih vybírejte podle situace, oblečení, ale také na pohodlí. A nezapomeňte na správnou velikost a výrobní materiály, jelikož jsou pro pohodlí klíčové.

1. Boxerky

V dnešní době patří k nejoblíbenějším střihům. Perfektně obepnou vaše tělo, takže je můžete nosit i pod těsnější oblečení. Své využití najdou také při sportu. Jsou pohodlné, praktické a dokonale se přizpůsobí vašim křivkám. Kromě klasických boxerek jsou k dostání také boxerky s delší nohavičkou. V pase jsou zakončeny elastickou gumičkou. Správně padnoucí boxerky poznáte tak, že se vám při nošení nerolují nohavičky, ale zůstávají rovné a přilnuté ke stehnu.

zdroj: unsplash.com

2. Trenýrky 

Další oblíbený střih napříč generacemi. Jejich největší předností je dokonalá volnost a pohodlí, které pánům nabízí. Jsou vhodné pro jakoukoliv postavu. Charakteristické jsou pro ně volné nohavice, takže se příliš nehodí pod těsné kalhoty. Existují ale také trenky upnutějšího střihu s přiléhavějšími nohavičkami. Pro trenýrky jsou typické nohavice sahající zhruba do půlky stehen a pružná guma v pase, která bývá všitá do látky. Otvor na trenýrkách je opatřený malými knoflíčky.

zdroj: unsplash.com

3. Slipy 

Stejně jako boxerky i slipy obepnou vaše křivky. Jsou ideální volbou pod přiléhavější kalhoty nebo šortky. Na rozdíl od boxerek však nemají nohavičky. Slipy dokážou opticky prodloužit nohy, a tak jsou ideální volbou pro muže menšího vzrůstu.

zdroj: unsplash.com

4. Pánská tanga 

Zepředu pánská tanga připomínají slipy. Zadní provedení však zcela odhaluje partie pozadí. Zadní díl totiž tvoří jen pruh látky. V pase je pružná guma. Pokud vyberte správnou velikost, tanga se vám perfektně přizpůsobí. Oblíbené jsou především v letních dnech.

5. Jocksy 

Jedná se o speciální střih pánského spodního prádla, které nosí především sportovci. Jocksy tvoří jen minimální kousek látky, který kryje přední část. Zadní díl prakticky neexistuje, jelikož jej tvoří jen obvodové gumy, které vedou kolem zadních partií. 

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 016 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí