120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Překvapivá historie podprsenek - víte, kde se vzaly?

Uveřejněno: 10.11.2021
Kategorie: SPOLEČNOST

Život bez podprsenky je pro mnoho žen dnes nepředstavitelný. Věděli jste ale, že tento kousek dámského spodního prádla má bohatou historii? Vždyť již praženy si poprsí překrývaly kožešinou. Jak dlouhou cestu musela dámská podprsenka urazit, než začala vypadat tak, jak ji známe dnes?

zdroj: ekapo.cz

Pokrokové Řecko a Řím

V Řecku i Římě se snažily ženy své poprsí především stáhnout. Při sportech ženy v Řecku nosily tzv. mastodeton, který ovíjel a stahoval prsa například při sportu. Strofion se naopak upevňoval pod ňadra a tvaroval je. Římanky nosily tzv. strophium, které rovněž tvarovalo poprsí a říkalo se mu hrudní nebo prsní stuha.

zdroj: upload.wikimedia.org

Nástup korzetu

Korzet se objevil někdy na přelomu 16. století a byl velkým posunem v dámském spodním prádle. Ženy ve Francii si jej oblíbily, aby dosáhly dokonalé ženské postavy, která měla vypadat jako obrácený kužel. Pro vyztužení se používaly například velrybí kosti. Korzety, jejichž nošení bylo nepohodlné a hlavně nezdravé, se nosily několik staletí. Provedení korzetu se však v čase měnilo. Reagovalo na požadavky módy. Někdy bylo hlavním posláním korzetu prsa zvětšit, jindy zase oddělovat nebo zplošťovat. V 17. století dokonce tohoto předchůdce podprsenek nosili i muži.

zdroj: en.wikipedia.org

Kdy se objevila první podprsenka?

Patentů na tento prvek spodního prádlo bylo v dějinách hned několik. První patent si nechal zapsat Luman Chapman v roce 1863 v USA pod názvem breast supper. Podle časopisu Life však první podprsenku vynalezla v roce 1889 Herminie Cadolle. Rozhodla se korzet rozstřihnout napůl, a tak vznikla horní část, která podpírala ňadra a spodní část, která tvarovala pas. V roce 1893 dostala patent na podprsenku Marie Tucek. Její „zařízení“ se skládalo ze dvou kapes pro každé ňadro, které měly kovovou podpěru a ramenní popruhy na suchý zip. Tento vynález se současné podprsence podobal nejvíce a považuje se za předchůdce podprsenky s kosticemi.

zdroj: hips.hearstapps.com

V historické cestě podprsenek dominuje také jméno Mary Phelps-Jacobsov, která si v roce 1914 pod těsné šaty na ples místo korzetu vzala dva kapesníčky zpevněné pentlemi. Tento nápad si získal spoustu fanynek. Phelps-Jacobsová svůj patent za 1 500 dolarů prodala firmě Warner Brothers Corset Company, která na něm v průběhu 30 let vydělala přes 15 milionů dolarů.

zdroj: upload.wikimedia.org

První kojící podprsenka a různé velikost košíčků

Rok 1924 byl v mnoha ohledech revoluční. Společnost Maiden Form uvedla na trh podprsenky s různou velikostí košíků. Dostupné byly A, B, C, D, takže si mohly padnoucí podprsenku vybrat ženy různého věku a bez ohledu na to, zda mají větší či menší poprsí. V tomto období se také začíná upouštět od zploštělého hrudníku a poprsí se začíná zvýrazňovat. V roce 1927 je podán patent na první kojící podprsenku.

Dámské podprsenky jako hlavní průmyslové odvětví

Ve 30. letech se podprsenky staly hlavním průmyslovým odvětvím. Podprsenky se díky háčkům a očkům staly lépe nastavitelné. Kromě toho se v tomto období vyvíjí systém kostic, který umožňuje lépe tvarovat a držet poprsí.

Ve 40. letech se hitem staly špičaté neboli torpédovité podprsenky, které měly navodit hezčí siluetu u dam kypřejších tvarů. 60. léta se nesla v duchu No Bra, jednalo se o lehkou téměř bezešvou podprsenku, která byla z průhledného nylonu. Ta zahájila trend přirozenějších tvarů, které dnes respektují například braletky. Kromě toho se v této době také objevily první Wonderbra, které přišly s push-up efektem.

Sportovní podprsenky a 70. léta

V 70. letech získává na popularitě běhání a další formy cvičení. Klasické podprsenky byly pro sportování nepohodlné, a tak Lisa Lindahl, Polly Smith a Hinda Miller v roce 1977 vynalezly první sportovní podprsenku nazvanou jockbra, později jogbra. Ta ženám při sportu poskytovala komfort a bezpečí.

zdroj: upload.wikimedia.org

Podprsenky pro ženy v současnosti

V 90. letech se staly hitem push-up podprsenky, které ženám pomohly vymodelovat poprsí, aniž by musely navštívit plastické chirurgy. V roce 2000 se hojně rozmohly podprsenky bezešvé, jež se s oblibou nosí pod přiléhavým oblečením. Mezi léty 2010 až 2020 se zvýšil zájem o měkké braletkykrajkové podprsenky a začala se snižovat poptávka po podprsenkách zvýrazňujících dekolt.

zdroj: unsplash.com

V současné době mají ženy na výběr z nepřeberných velikostí, střihů i druhů podprsenek. Sexy a krajkové podprsenky se hodí pro romantické chvilky s partnerem. Podprsenky bez kostic či braletky pro domácí pohodu a pod společenské šaty je nejlepší zvolit podprsenku bezešvou.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 016 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí