120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Jak prát podprsenky a nezničit je

Uveřejněno: 26.07.2023
Kategorie: MÓDA , TIPY

Vybrat dobře padnoucí podprsenku, která současně splňuje všechny nároky na materiál, barvu, typ zapínání a umístění ramínek, je bezesporu těžký úkol. A když už takový poklad seženete, samozřejmě si také přejete, aby vám vydržel co nejdéle. Toho dosáhnete pouze správnou péčí.

podprsenky visící na kolíčkách na šňůře

Výrobce to ví nejlépe

Tento fakt mějte vždy na paměti. Výrobce na cedulce a štítku vždy uvádí symboly pro ošetřování konkrétního kusu oblečení. Podprsenku nevyjímaje. Symboly péče o prádlo by pro vás měly být závazné. Pokud například výrobce doporučuje pouze ruční praní, respektujte to. Po prvním vyprání v pračce se třeba nemusí nic stát, nicméně nevhodným praním podprsenka rozhodně trpí. Materiály podprsenek zkrátka neberte na lehkou váhu. 

Jak na ruční praní podprsenky

Většina výrobců u podprsenek doporučuje právě ruční praní. V každém případě se jedná o ten nejšetrnější způsob, ať už jde o sportovní typ podprsenky nebo vysoce luxusní kousek s kosticemi a polstrovanými košíčky. Ruční praní je při péči o jemné spodní prádlo nejlepší, protože při něm dochází k mnohem menšímu opotřebení než při praní v pračce. Kromě toho tím šetříte čas. Ruční praní podprsenky vám zabere zhruba 10 až 20 minut. V pračce se čas pohybuje okolo 30 minut a více. Přinášíme vám postup pro správné ruční praní podprsenky:

  • Volba jemného pracího prostředku - Většina podprsenek je vyrobena z jemných syntetických nebo směsových materiálů. Vyžadují proto při praní speciální péči. Volte raději prací gely, ty jsou pro jemné prádlo vždy vhodnější než jejich práškové varianty. Informaci o tom, zda je prací gel vhodný pro praní jemného prádla, najdete na obalu výrobku.
  • Namáčení - Připravte si vodní prací lázeň. Do vhodné nádoby napusťte teplou vodu. Do ní pečlivě vmíchejte prací prostředek. Pozor! Voda nesmí být příliš horká. Většina pracích prostředků slibuje dostatečnou účinnost i při 30 °C. Tato teplota je dostatečná pro rozpuštění nečistot a zároveň nezpůsobí porušení jemných syntetických vláken. Podprsenku do lázně namočte minimálně na 5 minut. Ano, můžete zvolit i delší časový interval. Namáčení je důležité pro to, aby prací prostředek spolu s vodou pronikl do všech vláken podprsenky.
  • Samotné ruční praní podprsenky - Dostáváme se k samotnému praní. Nestačí podprsenku pouze vymáchat. Je třeba se zaměřit na nejvíce zatěžovaná místa. Jsou to oblasti, které se dotýkají podpaží, látka pod kosticemi a samozřejmě také ramínka podprsenky. Tyto části důkladně pod vodou promněte mezi prsty. Košíčky v žádném případě nedrhněte o sebe navzájem. Jen je jemně promačkávejte prsty.
  • Závěrečné oplachování - V této fázi nádobu napusťte čistou vodou. Opět si dávejte pozor na to, aby nebyla příliš horká. Podprsenku v čisté vodě ponechejte nejméně 5 minut, aby se z vláken uvolnily veškeré zbytky pracího prostředku. Po máchání ji můžete ještě lehce opláchnout pod tekoucí vodou.
  • Sušení podprsenky - Tuto fázi je nutné zvládnout na jedničku, aby vaše podprsenka vydržela dlouho krásná a pevná, přímo stěžejní. V žádném případě podprsenku hrubě neždímejte. Jen z ní jemně vymačkejte přebytečnou vodu. Můžete si pomoct i tím, že ji položíte na suchý ručník a vodu vymačkáte do něj. Skvěle funguje ručník z mikrovlákna, který perfektně saje vodu. Podprsenku také nesušte na přímém slunci ani v blízkosti zdroje tepla. Docházelo by k nevratným deformacím jejího tvaru. Sušte ji v přirozené poloze na sušáku. Před sušením opatrně vytvarujte košíčky do původního tvaru. U podprsenky bez kostic a tvarovaných košíčků samozřejmě nemusíte košíčky tvarovat. Nicméně ostatní doporučení u ní použijte také, odmění se vám za to dlouhou životností.

praní hnědé podprsenky v ruce

 

zdroj: whirlpool.com

Jak na praní podprsenky v pračce

Pokud z jakéhokoliv důvodu trváte na praní podprsenky v pračce, máme pro vás také několik tipů:

  • Podprsenku před vložením do pračky vždy zapněte - Rozepnuté háčky by totiž mohly při praní potrhat jemná vlákna samotné podprsenky. Nebo by se mohly zachytit i do vláken dalších kusů prádla, které spolu s podprsenkou v pračce perete.
  • Vyberte jemný prací program – ideální je prací program jako ruční praní nebo program pro praní jemného prádla. Bohatě si vystačíte s praním na 30 °C. Horká voda může změnit tvar košíčků a poškodit elasticitu ramínek a hrudního pásku. Nenastavujte program se ždímáním. Ždímání by mohlo podprsenky poničit.
  • Použijte sáček na jemné prádlo nebo přímo košíček na podprsenky - Podprsenky bez vyztužených košíčků můžete vyprat ve speciálním textilním uzavíratelném sáčku. Zabráníte tak poškození bubnu při případném vyhřeznutí kostice. A chráníte také podprsenku před zamotáním do ostatního prádla. Pokud nemáte k dispozici speciální prací sáček, můžete si vystačit i se silnější vysloužilou silonkou. U vyztužených podprsenek s kosticí už budete potřebovat tvarovaný prací košíček na podprsenky. Ten při praní košíčky podprsenky spolehlivě ochrání před deformací. Pamatujte, že jakmile se výztuž košíčku jednou zlomí, už nikdy nedocílíte toho, aby byl košíček hladký.
  • Nikdy nepoužívejte aviváž - Aviváž se obecně nehodí k použití na syntetické materiály. Nepoužívejte ji ani na své podprsenky. Jemná syntetická vlákna by popraskala, podprsenka by rychle ztratila svůj tvar a už by vám nemohla poskytnout dostatečnou oporu.

zapínání světlé podprsenky

zdroj: marthastewart.com

Praní podprsenek podle materiálu

Při praní spodního prádla včetně podprsenek je potřeba zohlednit materiál, ze kterého je vyrobená. Potřebné informace najdete na štítku spodního prádla.

Praní sportovních podprsenek a podprsenek ze syntetických materiálů

Sportovní podprsenky se šijí ze speciálních funkčních materiálů, které vám sport usnadňují a zpříjemňují. Aby si zachovaly své vlastnosti, je potřeba o sportovní spodní prádlo správně pečovat. Pro praní podprsenek z umělých materiálů platí:

  • Spodní prádlo perte naruby,
  • maximální teplota vody v pračce by měla být 30 °C,
  • nepoužívejte aviváž, která snižuje funkčnost vláken.

Péče o krajkové spodní prádlo

Pokud jste si vybrali perfektně padnoucí krajkové spodní prádlo, dobře se o něj starejte, aby dlouho vypadalo jako nové.

  • Při praní se řiďte výrobním materiálem. Podprsenky ze syntetické krajky perte na 30 °C, bavlněnou krajku můžete prát i na 40 °C.
  • Krajka je jemný a choulostivý materiál, proto je nejbezpečnější ruční praní.
  • Při praní v pračce perte krajkové podprsenky v síťovaném sáčku. Zapínání musí být vždy zapnuté, jinak může krajku potrhat.

černá podprsenka s ozdobnou krajkou na zadní části

zdroj: unsplash.com

Praní bavlněných podprsenek

Bavlna patří k nejoblíbenějším materiálům pro šití spodního prádla. Jde o přírodní materiál, který je vaší pokožce nejpříjemnější. Pokud chcete být šetrní k přírodě, noste udržitelné spodní prádlo, jehož výroba neznečišťuje planetu.

Jak prát bavlněné spodní prádlo? Bavlna snese i praní v teplejší vodě. Například bavlněná trička se mohou prát i na 60 °C. Pro praní spodního prádla si, ale bohatě vystačíte s teplotou do 40 °C.

Základní pravidla pro péči o podprsenky: nejčastější otázky a odpovědi

Ať už se rozhodnete pro ruční praní podprsenky nebo pro její praní v pračce, měli byste znát základní pravidla, díky kterým prodloužíte životnost vaší skvěle padnoucí podprsenky.

Proč prát v tekutém prostředku, nikoliv v pracím prášku?

U tekutého prostředku máte větší jistotu, že se dokonale rozpustí a po máchání nezůstane ve spodním prádle. Prací prášek se nemusí zcela rozpustit. Jeho zbytky pak mohou dráždit citlivou pokožkou. Tekuté prací prostředky se doporučují používat při péči o jakékoliv jemné materiály.

dávkování pračky tekutým pracím prostředkem

zdroj: unsplash.com

Jak často prát podprsenku?

Záleží především na typu podprsenky. Například sportovní podprsenky byste měly po každém tréninku vymáchat v teplé vodě. U klasických podprsenek záleží na tom, jak moc se například potíte. Jestliže teploty atakují tropické hranice, perte ji zhruba po 3 nošeních. Jinak postačí frekvence 4 až 5 nošení.

Jaké prací prostředky se pro praní spodního prádla doporučují?

Kromě tekutého pracího prostředku se o dokonale vypranou podprsenku postará také tělový sprchový gel nebo dětský šampon. Ženy, které mají obzvlášť citlivou pokožku, mohou sáhnout po žlučovém mýdle.

Jak vyprat podprsenku se skvrnami?

Mezi nejodolnější skvrny se řadí ty od potu a kožního mazu. Na jejich odstranění nejlépe funguje žlučové mýdlo. Před samotným praním (ručním nebo v pračce) skvrnu navlhčete a přetřete žlučovým mýdlem. Nechte jej 15 minut působit a spodní prádlo vyperte. Žlučové mýdlo obsahuje enzymy, které rozkládají tuky a bílkoviny, a tak si poradí i s mastnými a odolnými skvrnami.

Jak sušit podprsenku?

Bez ohledu na to, zda podprsenku perete v pračce, nebo ručně, vždy byste ji měly sušit na vzduchu. Sušení jemného spodního prádla v sušičce se rozhodně nedoporučuje. Teplý vzduch ničí vlákna podprsenky, které ztrácejí svoji jemnost a pružnost. Povrch košíčku se sušením v sušičce smršťuje a tvoří se na něm vrásky. Postupem času se pak výztuž podprsenky může natolik srazit, že bude menší než samotný košíček. Košíčky podprsenky vytvarujte ještě, když jsou mokré. Pokud by pokrčené uschly, záhyby byste už jen těžko rovnaly.

Jak na věšení tohoto spodního prádla?

Věšení podprsenek má svá pravidla. Obecně se doporučuje nechat podprsenku uschnout na čerstvém vzduchu mimo přímé sluneční paprsky. Slunce má totiž neblahý vliv na barvy, které kvůli němu blednou. Nejlepší je podprsenku sušit na rovném podkladě. Jestliže ale zápasíte s místem a podprsenku musíte pověsit, nikdy ji nevěste za ramínka, která by se tíhou vody vytáhla. Podprsenku přehoďte přes šňůru či drát sušáku středovou částí, která spojuje košíčky. Košíčky by měly viset proti sobě.

sušení podprsenek na šňůře

zdroj: edition.cnn.com

Jak správně podprsenky uložit do prádelníku?

U vyztužených podprsenek můžete košíčky jednoduše složit do sebe. Dalším vhodným způsobem je vrstvení vyztužených podprsenek s kosticí na sebe. Tak zabráníte jejich deformaci a podprsenky budou déle vypadat jako nové.

Nejčastější chyby při praní podprsenek

Jak nezničit podprsenku? Vyvarujte se nejčastějším a fatálním chybám.

  • Nepřeplňujte buben – pokud chcete, aby se podprsenka v pračce dobře vyprala, nepěchujte buben prádlem na maximum. Prádlo musí mít prostor pro pohyb, jen tak se může dobře vyprat.
  • Nezapomínejte na používání pracího sáčku – pokud budete prát podprsenku volně, ramínka se zamotají do dalšího prádla a zbytečně se vytahují. Může se stát, že se při praní z vyztužené podprsenky uvolní kostice, která může poškodit buben. Jemné materiály krajkové, tylové nebo saténové podprsenky se mohou třením o hrubší materiály dalších kousků prádla v pračce nenávratně zničit.
  • Třiďte podle barvy – aby si podprsenky zachovaly svoji barvu, perte je pouze s prádlem stejné barvy. Předejdete tak nechtěnému zaprání barev.

poskládané prádlo

zdroj: unsplash.com

Máme za sebou návod, jak správně prát podprsenky. Jak už bylo několikrát řečeno, štítky a etikety hrají v této situaci hlavní roli, proto je neberte na lehkou váhu, aby vaše podprsenky Calvin Klein či jiné luxusní kousky dostaly péči, kterou si zaslouží. Trenýrkárna.cz nabízí přes 30 značek spodního prádla, které zahrnují velké množství produktů v nejrůznějším cenovém rozpětí. Stačí probádat náš e-shop nebo navštívit jednu z kamenných prodejen.

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Zobrazit všechny komentáře (7)

Patrície


29.04.2020 21:32:09

No tak určitě prát šetrně.

Tána Márová


29.04.2020 17:51:16

Článek je fajn moc. Tyto rady vždy pomůžou lidem co si neví rady.

Věra Bulanová


28.04.2020 20:33:48

V ruce a nebo v sacku v pračce.

Alexandra Smutná


28.04.2020 17:01:41

Musí se udržovat správně to je jasné.

Katka Tichá


27.04.2020 20:14:21

O něčem jsem ani neměla ponětí.

Dana Farská


14.03.2020 17:43:06

moc děkuji Matějovi za skvělý článek, super tipy.

Sára Sýkorová


03.03.2020 21:39:54

super poučný článek, pěkný poučný text.

Přidat komentář



100% hodnocení
6 998 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí