120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Lee Cooper: od uniforem pro armádu po módní oblečení

Uveřejněno: 13.09.2022
Kategorie: MÓDA

Lee Cooper je módní značka, která svoji historii začala psát před více než sto lety. Stalo se tak v londýnském East Endu roku 1908. Ovšem tehdy ještě nebyla známá jako Lee Cooper, ale jako The Morris Cooper Factory. Vydejte se na vzrušující cestu plnou důležitých milníků, které ovlivnily módní průmysl. Seznamte se s Lee Cooper pěkně od začátku až po současnost.

Lee Cooper je módní značka, která svoji historii začala psát před více než sto lety

zdroj: upload.wikimedia.org

Vše začalo v roce 1908

Zakladatelem společnosti je Morris Cooper, který se narodil v Litvě, ale ze svého rodného města se přes jižní Afriku vydal až do východního Londýna. Tady, v opotřebovaných prostorách na 94–96 Middlesex Street, založil v roce 1908 továrnu na výrobu pracovních oděvů, která nesla název The Morris Cooper Factory. Zaměřoval se především na výrobu vest.

První světová válka společnost přeměnila. Místo pracovního oblečení šila vojenské uniformy a batohy pro britskou armádu. V této době měla továrna více než 600 zaměstnanců. Výrobou uniforem pro britskou armádu Cooper dokázal, jak pevné a odolné jeho výrobky jsou. V roce 1937 otevřel ve Stratfordu novou továrnu zaměřenou pouze na džínovinu.

Během druhé světové války se podnik rozdělil na dvě části. Jedna se stále věnovala výrobě pracovního oblečení, druhá šila uniformy, maskáče a letové kombinézy pro britskou armádu. Tak se Morris Cooper Factory stala jedním z největších dodavatelů Ozbrojených sil Jejího veličenstva.

Během druhé světové války se podnik rozdělil na dvě části. Jedna se stále věnovala výrobě pracovního oblečení, druhá šila uniformy, maskáče a letové kombinézy pro britskou armádu.

zdroj: i.pinimg.com

Mládí vpřed v čele s Haroldem Cooperem

Ve 40. letech 20. století, na konci války, začal Morris Cooper džíny opět chápat jako módu. Osudným se mu stala v roce 1940 autonehoda, a tak se vedení společnosti ujal jeho syn Harold Cooper, který během druhé světové války sloužil u RAF.

Přestože se Harold vyučil zeměměřičem, po absolvování školy dohlížel v podniku na administrativu a výrobu. Po demobilizaci v roce 1946 tedy převzal kontrolu nad společností a nastolil nový směr nejen ve výrobě pracovních oděvů, ale také při šití džínů.

Při modernizaci společnosti těžil z úspěchů, kterými se oblečení této značky těšilo během války. O kvalitě oblečení určeném na běžné nošení tak nikdo nepochyboval. Oblečení od Morrison Cooper Factory zaplnilo 80 % trhu Velké Británie. V rámci modernizace se Harold rozhodl změnit název na Lee Cooper, přičemž „Lee“ odkazuje k prostřednímu jménu jeho ženy Leigh.

V rámci modernizace se Harold rozhodl změnit název na Lee Cooper, přičemž „Lee“ odkazuje k prostřednímu jménu jeho ženy Leigh

zdroj: static.wixstatic.com

Od pracovních oděvů ke stylové módě

Harold v poválečném období přeorientoval obchod z pracovních oděvů na džíny, které se časem staly nejoblíbenějším oblečením pro volný čas. Značka Lee Cooper pak začala nabízet dámské, pánské i dětské oblečení. V jejím portfoliu dnes najdete kalhoty, košile, župany nebo spodní prádlo pro ženy i muže.

50. a 60. léta minulého století znamenala pro Lee Cooper obrovský rozmach. Harold investoval nejen do výroby, ale také do reklamy. Značka začala být k vidění i v tištěných médiích. V této době navíc hýbal světem hudby rock ´n´roll a Harold byl první, kdo rozeznal potenciál spojení módy a hudby. Lee Cooper podporoval nejznámější hudebníky a umělce, mezi které patřili The Rolling Stones, Serge Gainsbourg, Jane Birkinová, UB40 nebo Rod Stewart. Díky spolupráci se zvučnými jmény se Lee Cooper stala cool značkou a součástí aktuálního mládežnického stylu. Díky velké popularitě společnost vyráběla a prodávala 40 000–45 000 džínů týdně. A to až do 80. let.

60. léta se nesla ve znamení módy pro ženy. Největším počinem byly dámské rifle, které měly zip vepředu, což vyvolalo bouřlivé reakce puritánské společnosti. Kromě toho byla v roce 1954 uvedena první kolekce oblečení pro děti. Od roku 1955 je značka Lee Cooper v Británii vnímaná jako prémiová. Díky vzrůstající oblibě otevřela nový výrobní závod v Holandsku. Značka je spojena také s počinem, kdy oddělila kalhoty s puky od džínů. Rovněž přinesla celou řadu originálních dámských a pánských střihů. Nechyběla ani reakce na hnutí subkultury Hippies, která se odrazila ve výrobě barevných a zdobených džínů. V této době začala společnost šít rifle také pro značku Wrangler.

Nechyběla ani reakce na hnutí subkultury Hippies, která se odrazila ve výrobě barevných a zdobených džínů

zdroj: rollingstone.com

K popularizaci značky dopomohli fiktivní módní návrháři

V 70. letech značka Lee Cooper reflektovala disko styl, a tak se v její nabídce objevily minisukně a pak jejich prodloužené verze. Dlouho na sebe nenechaly čekat ani kalhoty s nohavicemi do zvonu. Oblibě se těšily semišové pánské kalhoty nebo safari komplety. Společnosti se natolik dařilo, že otevřela nové továrny v Irsku, Francii a Tunisku.

V 80. letech značka sponzorovala dnes již legendární hudební skupinu The Rolling Stones, což z ní udělalo nejoblíbenější brand tehdejší rockové scény a hudebních fanoušků. Harold Cooper pochopil sílu reklamy, a tak vytvořil celou řadu poutavých kampaní s význačnými fotografy, mezi které se řadí třeba Jean-Paul Goude, jenž spolupracoval s Grace Jones. Fotky se objevovaly na celých stránkách nedělních novin. O zvýšení prestiže značky se Cooper postaral tím, že si vymyslel jména fiktivních designérů, kteří na oblečení značky spolupracují. Nejznámějším z fiktivních designérů je Ital Alfredo Angelous.

Lee Cooper zavedla džíny se šňůrkami, známé jako jogging jeans, neprané a otrhané džíny nebo tzv. plísňové džíny. Část z nich vznikla jako reakce na punkovou éru.

Lee Cooper zavedla džíny se šňůrkami, známé jako jogging jeans, neprané a otrhané džíny nebo tzv. plísňové džíny. Část z nich vznikla jako reakce na punkovou éru.

zdroj: 3.bp.blogspot.com

Lee Cooper v současnosti

Značka Lee Cooper se pro mnohé stala životním stylem. V roce 2000 dokonce získala uznání jako jedna z nejlepších autentických evropských denimových značek. Neustále přichází s novými kolekcemi. V roce 2007 představila kolekci JCDC Denim, která inspiraci čerpala z britských rockových ikon 60. let. Rok 2008 se nesl ve znamení oblečení vyrobeného jako pocta skupině The Beatles.

Značka dodnes spolupracuje s významnými módními návrháři a umělci. V roce 2008 dodala džínové oblečení více než 1 200 členům britského olympijského a paralympijského týmu na zahajovací ceremoniál olympijských her v Pekingu. Kolekce z roku 2017 se inspirovala dlouhou historií značky a uvedla The Cooper Collection. Ta stylově vychází z pracovního oblečení, díky kterému se společnost prosadila, ale zároveň reflektuje požadavky současné módy.

Lee Cooper v Trenýrkárně

Oblečení a kvalitní spodní prádlo Lee Cooper si oblibu získalo především proto, že je moderní, ale přitom vkusné. Jednotlivé kousky mezi sebou jednoduše zkombinujete. Kromě módních trendů Lee Cooper dbá také na kvalitu. Právě proto se pro značkové kalhotky nebo boxerky Lee Cooper rozhodují lidé, kteří chtějí skvěle padnoucí střihy, kvalitní materiál a jednoduchý nadčasový design.

V naší nabídce najdete především pánské boxerky a dámské kalhotky Lee Cooper. Značkové boxerky jsou k dostání v jednoduchém barevném provedení, ale zvolit můžete i originální vzory. Oblíbená jsou balení, která obsahují více kusů spodního prádla. V pase mají boxerky vetkávanou gumu, kterou při nošení vůbec necítíte. Lee Cooper kvalitní spodní prádlo vyrábí jak jinak než z bavlny s příměsí elastanu. Díky tomu boxerky perfektně sedí a pro pokožku jsou příjemné.

Dámské kalhotky Lee Cooper se pyšní širší gumou, která jim dává sportovně elegantní charakter. Vyrábí se z kombinace bavlny a elastanu, takže se neshrnují, jsou pohodlné a dobře drží. Kalhotky můžete zvolit jednobarevné, ale také v hravých designech a zářivých barvách.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 994 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí