120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Vše, co jste chtěli vědět o americké módní značce DKNY

Uveřejněno: 07.06.2022
Kategorie: MÓDA

DKNY je známá módní značka, která svou historii začala psát již v roce 1988. Za jejím vznikem stojí americká módní návrhářka Donna Karan. Svět módy ji obklopoval již od dětství, aby také ne, když byla dcerou modelky a pánského krejčího. Proč si její značka získala věhlas po celém světě a proč se Donně přezdívá The Queen of Seventh Avenue?

zdroj:collegefashion.net

Seznamte se s Donnou Karan

Donna Karan, celým jménem Donna Ivy Faske, se narodila 2. října 1948 ve Forest Hill v newyorské čtvrti Queens. Od raného dětství byla obklopena módou, protože její matka pracovala jako modelka a otec se živil jako návrhář obleků a pánský krejčí.

V roce 1968 byla přijata na prestižní školu Parsons School of Design v New Yorku. Svoji návrhářskou kariéru nastartovala na konci 60. let, kdy působila jako asistentka designérky Anne Klein. Díky skvělé práci, kterou odváděla, byla po pár letech povýšena na vedoucí týmu designu. S Anne tvořily vyvážený tým, kdy Anne ovládala umění dokonalé siluety a Donna zase vybírání látek. Podle časopisu Vogue to byla Anne, kdo ji zasvětil do vedení značky.

Po smrti Anne Klein se Donna Karan v roce 1974 stala ředitelkou společnosti a pustila se do navrhování oblečení pod hlavičkou této značky. Pod společností Anne Klein takto působila 10 let, ale nakonec se rozhodla pro osamostatnění a založení vlastní značky. Zatímco se společnost Anne Klein zaměřovala na oblečení střední třídy, Donna chtěla experimentovat a zkusit něco nového. V roce 1985 tedy vznikla značka Donna Karan New York, která měla splňovat veškeré nároky moderní městské ženy.

Donna Karan New York

Její první dámskou kolekcí pod značkou Donna Karan New York se stalo 7 ikonických kousků (Seven Easy Pieces), které se daly navzájem kombinovat a dokonale se doplňovaly. Při navrhování Donna čerpala z pulzujícího života v New Yorku, který je hektický a plný různých kultur a národností. Hlavním cílem bylo představit luxusní městské oblečení, které reflektuje rychlý pulz a energii velkoměsta. Její první kolekce, ale i ty následující, z ní udělaly jednu z nejznámějších amerických návrhářek.

Seven Easy Pieces představených v roce 1984 způsobilo doslova revoluci ve způsobu oblékání žen. Díky jednoduchým střihům mohou ženy z těchto několika kousků vytvářet nekonečné kombinace, ve kterých mohou vyrazit prakticky kamkoliv.

  1. Body – je výchozím bodem celého šatníku. Snadno se kombinuje se sukní, kalhotami i sakem. První kolekce obsahovala body s kulatým výstřihem i rolákem. Jako materiál byl zvolený žerzej a kašmír.
  2. Sukně – kolekce obsahovala dva typy sukní: zavinovací, která měla zeštíhlovat a prodlužovat tělo, a klasickou pouzdrovou. Druhá jmenovaná měla v kombinaci s body a ladícím páskem působit jako minimalistické šaty.
  3. Kalhoty – byly navrženy ve dvou střizích, aby seděly různým typům postav. K dispozici byly kalhoty inspirované pánským šatníkem, ale také tužkové kalhoty s úzkými nohavicemi.
  4. Sako – střih saka byl koncipován tak, aby zeštíhloval boky, ale zároveň nezkracoval nohy.
  5. Semišové sako na zavazování – pro šití se použil zlatohnědý semiš. Sako bylo do pasu a mělo dlouhou límcovou klopu.
  6. Plášť v barvě velbloudí srsti – odpovídal klasickému trenčkotu, který kombinoval ženské i mužské prvky. Byl volnější, ale jeho součástí byl pásek pro vytvoření efektu vosího pasu.
  7. Sukně s flitry – jednalo se o zavinovací sukni v délce až ke kotníkům, která se dala jednoduše kombinovat s výše uvedenými kousky.

zdroj: d15-a.sdn.cz

Zrod značky DKNY

Značka DKNY navazovala na značku Donna Karan New York. Vznikla v roce 1988 z popudu Donniny náctileté dcery. Oblečení této značky mělo splňovat veškeré požadavky Donny na dámské oblečení, ale být cenově dostupnější.

DKNY je nyní oděvní společností se sídlem v New Yorku na Seventh Avenue, odtud Donnina přezdívka The Queen of Seventh Avenue. První vlajkové obchody DKNY byly otevřeny v Londýně v roce 1997 a v New Yorku. V současnosti je na celém světě celkem 70 obchodů značek Donna Karan a DKNY. Najdete je třeba v Číně i v Dubaji. Od roku 2005 je možné tuto značku zakoupit i online.

DKNY postupně začala nabízet celou řadu produktů. V roce 1992 byla dokonce představena kolekce DKNY Men, za kterou si od Rady amerických módních návrhářů vysloužila jmenování jako designérka pánského oblečení roku 1992. Kolekce zahrnovala zakázkové obleky, společenské obleky, oblečení pro volný čas i sport a obuv. Téhož roku uvedla DKNY vlastní kosmetickou řadu a nabídku parfémů.

zdroj: bestmalemodels.files.wordpress.com

Mezi další kolekce patří DKNY Jeans, DKNY Active, DKNY Underwear, DKNY Juniors, DKNY Kids, DKNY Baby. V roce 2001 se na trhu objevila DKNY Home s nabídkou klasického ložního prádla a bytových doplňků a také DKNY LIFE zamřená na moderní ložní prádlo.

Roku 1997 opustila Karan pozici generální ředitelky a působila pouze jako předsedkyně a návrhářka. V roce 2015 odstoupila z čela své vlastní společnosti a otěže předala mladému návrhářskému duu Maxwell Osbourne a Dao-Yi Chow, kteří založili streetovou značku Public school. Jejich hlavním posláním bylo přinést svěží vítr a omladit značku DKNY tak, aby se opět dostala do přední módní linie. Donna Karan zůstala pouze jako poradce a supervizor. Aktuálně se věnuje značce Urban Zen, kterou založila v roce 2007.

zdroj: iconiq.cz

DKNY v nabídce Trenýrkárny

DKNY nabízí celou kolekci spodního prádla, nazvané jako DKNY Underwear. Charakteristické jsou pro něj příjemné materiály, které nemají ženy omezovat v jejich běžném životě. Podprsenky jsou k dostání v provedení s kosticemi a vyztužením, ale také ve sportovních střizích. Nechybí ani nabídka atraktivních a populárních braletek. V kolekci spodního prádla od značky DKNY najdete také pestrou nabídku kalhotek a luxusních tang.

 



Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 988 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí